Prati nas

Vijesti

Zlu ne trebalo

Beroš upozorio na nuspojave: Stiže jod, ali ne uzimajte ga samoinicijativno

Jedna doza s dvije tablete košta oko osam kuna, a rok trajanja je pet godina tako da se zalihe redovito obnavljaju, kaže ministar.

Objavljeno

|

Vili Beroš (foto: HDZ/Youtube)

Prijetnje nuklearnim oružjem iz Moskve građane su potaknule na pojačano traženje tableta joda u ljekarnama. Ministar zdravstva Vili Beroš pak poručuje da Hrvatska nabavlja ovaj lijek koji se uzima u slučaju prijetnje radioaktivnim zračenjem, ali i da će on biti distribuiran građanima samo u slučaju potrebe.

Građani jod, kaže Beroš, ne bi smjeli uzimati samoinicijativno, jer su nuspojave više nego ozbiljne. “Radi se o visokim dozama joda koje imaju niz opasnih nuspojava – od alergijskih osipa, gastrointestinalnih poremećaja, upala žlijezda slinovnica, do prestanka rada štitnjače”, upozorio je Beroš.

Ministarstvo zdravstva, kaže Beroš, već danima razgovara s proizvođačima oko nabave dovoljnih količina tableta joda, a znatne količine mogu proizvesti i domaći galenski laboratoriji. Jedna doza s dvije tablete košta oko osam kuna, a rok trajanja je pet godina tako da se zalihe redovito obnavljaju, kaže ministar.

Oglas

Podsjetimo, tablete joda u ljekarnama traže uglavnom stariji građani, no njima se one ni ne preporučuju. Namijenjene su djeci i osobama do 40 godina starosti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.