Prati nas

Vijesti

Slobodan pad

Dron je pao kod Jaruna zbog pogreške u navigacijskom sustavu

Bespilotna letjelica TU-141 koja služi izviđanju i snimanju terena, nije imala nikavo naoružanje ili eksploziv.

Objavljeno

|

Tu-141 "Striž" (foto: Bernhard Gröhl/Wikimedia)

Bespilotna letjelica koja je jučer oko 23 sata pala u blizini zagrebačkog jezera Jarun, na područje Hrvatske i Zagreba došla je zbog pogreške u navigacijskom sustavu, objavio je portal 24 sata pozivajući se na prve, preliminarne rezultate istrage.

Bespilotna letjelica TU-141 koja služi izviđanju i snimanju terena i koja nije imala nikavo naoružanje ili eksploziv, poletjela je s mobilnog lansera na aerodromu Vinnicja na zapadu Ukrajine, a taj priostor kontroliraju ukrajinske snage.

To je, zapravo, dobra vijest jer je dosad bilo spekulacija da su Hrvatska i Zagreb bili namjerno ciljani od strane ruskih snaga ili da je ukrajinska strana namjerno poslala dron prema članici NATO-a kako bi isprovocirala odgovor saveza nakon incidenta na teritoriju jedne od članica.

Podsjetimo, letjelica je u četvrtak kasno navečer pala nedaleko Studentskog doma “Stjepan Radić” kod zagrebačkog jezera Jarun, a udarac koji se pritom čuo izazvao je dosta straha. Uslijed pada je nastao krater veličine oko tri metra, i pravo je čudo što nitko nije ozlieđen. Da je dron pao svega nekoliko desetaka dalje, lako jemogao razrušiti čitavi paviljon studentskog centra.

Postavlja se pitanje zašto niti Rumunjska, niti Mađarska, iako su obje zemlje članice NATO saveza, nisu reagirale i srušile dron. Premijer Andrej Plenković, koji se u vrijeme incidenta nalazio na sastanku šefova drđava EU-a u Versaillesu u Francuskoj, kazao je da je Mađarska strana mislila kako se “ne radi o ničemu opasnom” te zato nisu reagirali. Mađarski premijer Viktor Orban kasnije je rekao kako do reakcije nije došlo jer “Mađarska ne želi biti uvučena u rat”.

Bilo kako bilo, nakon ovog incidenta protuzračna obrana Republike Hrvatske, ali i ostalih zemalja članica NATO saveza, morat će proći detaljnu analizu i provjeru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.