Prati nas

Vijesti

Rat u Ukrajini

Humanitarna pomoć za Ukrajinu – evo kako i vi možete pomoći

Brojne organizacije uključile su se u prikupljanje pomoći za Ukrajinu. Evo kako i vi možete pomoći.

Objavljeno

|

Kiev (foto: Mykhaylo Palinchak/Scopio)

Prije samo dva tjedna nitko nije niti pomišljao na rat, no danas je sukob u Ukrajini istisnuo sve druge vijesti, pa čak i mrsku koronu koja nas je gnjavila protekle dvije godine. Strašna stradavanja civila i ogroman val izbjeglica koji napuštaju Ukrajinu, ujedinili su ljude diljem Europe u prikupljanju pomoći.

Napravili smo popis organizacija koje prikupljaju i transportiraju pomoć Ukrajincima. Ako imate mogućnosti, svakako se uključite.

Crveni križ

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu uslijed ukrajinske krize. Svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom na žiro račun:

IBAN: HR0923600001503056530
Poziv na broj odobrenja : 705
Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10
Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb
Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX

Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu o kojemu skrbe članice Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na području Ukrajine i drugih država koje su prihvatile izbjeglice i svakodnevno im pružaju potrebnu pomoć, uključujući i Hrvatsku.

Caritas

Caritas Internationalis objavio je žurni apel za pomoć stradalnicima od rata u Ukrajini – unutarnje raseljenom stanovništvu – na kojem zajednički surađuju i rimokatolički i grkokatolički ukrajinski Caritas. U apel se uključuje i Hrvatski Caritas, odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoša, iznosom od 20.000,00 eura iz Fonda za hitne intervencije Hrvatskog Caritasa. Ovo je simbolična gesta kojom se želi odgovoriti na trenutno najhitnije potrebe s terena.

Prema podatcima iz raznih dijelova Ukrajine gdje volonteri i djelatnici oba Caritasa nesebično pomažu lokalnom stanovništvu i prognanicima, najveći se napori ulažu u zbrinjavanje djece iz sirotišta, brizi za stare i nemoćne, osobe s teškoćama te osiguravanje dovoljnih količina hrane i vode za ljude koji već osam dana provode u skloništima.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su do sada svojim novčanim darom ili telefonskim pozivom podržali napore Caritasove mreže solidarnosti u pomaganju ljudima zahvaćenima ratom u Ukrajini. Prikupljanje materijalne pomoći najavit ćemo u trenutku kada se za to stvore sigurnosni uvjeti.

Novčani dar za pomoć Ukrajini možete darovati:

• putem on-line uplata na www.caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)

• uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini

• pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)

UNICEF

7,5 milijuna djece u Ukrajini suočeno je s krizom koja predstavlja prijetnju za njihove živote. Vatra iz teškog oružja već je oštetila domove, vodovode i škole, a deseci tisuća obitelji su sada, usred zime, u opasnosti da budu raseljeni.

UNICEF je na terenu i pojačava napore da osigura kontinuiranu isporuku vode, medicinskih potrepština i ostalu nužnu humanitarnu pomoć te psihosocijalnu podršku za djecu. Nažalost, očekuje se da će potrebe samo rasti. Stoga nam je potrebna i Vaša pomoć kako bismo odgovorili na ovu tešku situaciju i pomogli djeci i njihovim obiteljima.

Donirati možete i na UNICEF-ov broj računa:
HR9223600001501092532
poziv na broj 2263-98

Facebook inicijativa

Pomoć za raseljene građane Ukrajine organizira se i preko brojnih inicijativa na društvenim mrežama. Ako možete pružiti smještaj ili pomoći u prijevozu i opremanju ukrajinskih izbjeglica, pogledajte Facebook grupu SOS Ukrajina. Grupa broji već preko 17 tisuća članova i ondje se javljaju svi koji mogu pružiti smještaj ili prijevoz izbjeglice iz Ukrajine, ali i svi oni koji su u kontaktu s ljudima iz Ukrajine i za njih traže pomoć.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.