Prati nas

Vijesti

Udar na standard

PDV će sutra pasti, no bijeli kruh će biti 15, srdela 35, ulje 20 kuna…

Štruca bijelog kruha za koju više nitko sa sigurnošću ne može reći koliko teži, 600, 700 ili 750 g, u pekarnicama bi uskoro mogla koštati i 15 kuna, dok se i cijena ribe siromaha – srdele penje već ka 35 kuna. Još prije nekoliko mjeseci u zagrebačkom je ribarnicama koštala 20, potom naglo skočila na 30 kn/kg.

Objavljeno

|

Zašto smo siromašni?
foto: Sandro Bura

Unatoč smanjenju PDV-a bijeli kruh stajat će 15, srdela 35, ulje 20 kuna, piše Večernji list, navodeći da je potrošačka košarica od sredine 2021. skuplja 15 posto, a ulje, brašno, tjestenina i riža i preko 20 posto.

Zvučne najave o sniženjima više od 1000 artikala iz osnovne potrošačke košarice, s kojima su se trgovci požurili i više od mjesec dana od službenog smanjenja PDV-a na pojedine kategorije hrane, već danas bi se mogle svesti na onu narodnu “tresla se brda, rodio se miš”.

Cijene koje su vrijedile sredinom veljače kad je vlada izašla s izdašnim paketom mjera protiv inflacije – i kad nitko nije mogao predvidjeti dodatni šok koji će na globalnom tržištu žitarica i uljarica te energenata izazvati i rat u Ukrajini i sankcije Rusiji – rasle su i proteklih tjedana, a nove cjenike trgovci od proizvođača/prerađivača/uvoznika dobivaju svakodnevno.

Litra Zvijezdina suncokretova ulja koje se donedavno moglo naći na akciji i za 12,99 kuna, a redovna cijena joj je prije smanjenja PDV-a kod nekih trgovaca bila 15,99, ovih se dana može kupiti za vrtoglavih 17,99 do 20 kuna.

Franckova kava, 400 g omiljene “jubilarne”, košta već 39,99 kuna, a ne tako davno mogla se kupiti i za 32,99 (uz česte akcije za 24,99 kn), dok kilogram glatkog brašna probija već i cijenu od 10 kuna, ovisno o proizvođaču, kristal šećera od prosječnih 6,50 ka 8 i više kuna.

Tko je mislio da je zbog rasta cijena kruha i peciva za 20-50 posto proteklih mjeseci najbolje umijesiti svoj, sad će dvaput promisliti. I cijena 7 g suhog kvasca s 2,70 narasla je na 3,50 kn i više (vrećica 4 + 1 gratis i na 16,99 kuna), a rastu i cijene struje.

Štruca bijelog kruha za koju više nitko sa sigurnošću ne može reći koliko teži, 600, 700 ili 750 g, u pekarnicama bi uskoro mogla koštati i 15 kuna, dok se i cijena ribe siromaha – srdele penje već ka 35 kuna. Još prije nekoliko mjeseci u zagrebačkom je ribarnicama koštala 20, potom naglo skočila na 30 kn/kg.

Srednja kategorija ribe poput orada i brancina poskupjela je sa 60 na 80 kn, a i s najavljenim smanjenjem PDV-a od sutra s 13 na 5 posto na žive, svježe ili rashlađene ribe, rakove, mekušce i ostale vodene beskralježnjake, izglednije je da će cijene ribe i dalje rasti, tvrde prodavači.

I cijena 10 jaja uz smanjenu stopu PDV-a s 13 na 5 posto, danas je na akciji viša nego im je bila redovna cijene prije nekoliko mjeseci. Cijene svinjetine tek posljednjih tjedana uzimaju zamah, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.