Prati nas

Vijesti

Slobodni pad

Tomašević o padu letjelice na Zagreb: Najvažnije je da nitko nije stradao

Na Zagreb se sinoć oko 23 sata srušila bespilotna letjelica koja je, najvjerojatnije doletjela iz Ukrajine ili Bjelorusije. Popularno zvani ‘Striž’ duži je od 14 metara, teži oko 4 tone i leti brzinom od 1000 km/h, a pao je, najvjerojatnije, kada je potrošio gorivo.

Objavljeno

|

Tu-141 "Striž" (foto: Bernhard Gröhl/Wikimedia)

“Najbitnije je da u sinoćnjem padu letjelice nitko nije stradao i to je velika sreća u nesreći. Županijsko državno odvjetništvo radi očevid, nadležna ministarstva će se uskoro obratiti javnosti i treba pričekati daljnje službene informacije, ali ključno je da zasad nema informacija ni o kakvim eksplozivnim napravama niti o nekakvoj namjeri”, objavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević o sinoćnjem padu drona na zagrebačku četvrt Jarun.

Riječ je o bespilotnoj letjelici bez kotača koja se lansira s mobilne rampe, a prizemljuje se uz pomoć padobrana koji su i pronađeni na mjestu pada. Spada u zastarjele dronove koji su se koristili osamdesetih godina prošlog stoljeća. Lete brzinom mlaznog zrakoplova, do 1000 km/h, a imaju autonomiju od oko 1.000 kilometara.

“Na ovu temu sam se čuo i s predsjednikom i premijerom, sve nadležne institucije se koordiniraju i razmijenili smo informacije koje imamo. Sad je ključno da se utvrdi tko je letjelicom upravljao i otkud je došla i da se osigura da se to više nikad ne ponovi. Državne institucije će se o tome uskoro obratiti javnosti”, kazao je Tomašević.

“Upravo je završio brifing s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima agencija pa sam smatrao svojom dužnošću obratiti se javnosti i reći osnovne stvari. Znamo kakav objekt je doletio i odakle je doletio. Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili. Objekt je letio preko Mađarske oko 40 minuta, u našem prostoru je bio oko 7 minuta. Riječ je o ozbiljnom incidentu. Sve detalje želimo utvrditi”, kazao je prije nekoliko minuta predsjednik Zoran Milanović.

“Ovo nije trenutak za optuživanje. Nazvao sam premijera jutros, mene najviše zanima kako je moguće da jedna letjelica provede gotovo sat vremena u zračnom prostoru članice NATO-a, a da je nitko ne prijeti. Kako stvari stoje zasad, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je brzinom od preko 500 čvorova, to je nešto manje od 1000 km/h, i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola. Iz regije nije. Što se tiče regije, svi sjede i miruju”, kaže predsjednik.

“Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu”, kazao je premijer Andrej Plenković dodavši: “Dobro je što nema ozlijeđenih i što je pala na dio koji nije niti kuća niti zgrada. Nadležne službe obavljaju izvide. Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju svi će maksimalno uložiti napore da se utvrde razlozi dolaska i rušenja ove letjelice u Zagrebu.”

Markijan Lubkjivski, savjetnik ukrajinskog ministar obrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. I to rezolutno odbacuje. Također, rekao je da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.