Prati nas

Satira

Humano preseljenje

EU daje novac za zbrinjavanje zagrebačkih umirovljenika, HSU traži isto za cijelu Hrvatsku

Praksa koju, zasad neslužbeno, najavljuju iz Grada Zagreba, mogla bi zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj. Novca za nju ima više nego dovoljno, poručuju politički predstavnici umirovljenika.

Objavljeno

|

Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

Iako se o rješenju problema koje Zagreb ima s umirovljenicima govori već desetljećima, čini se da je nova gradska vlast odlučila djelovati. “Oformljena je radna skupina koju čine stručnjaci, predstavnici gradskih četvrti i predstavnici radnih jedinica Holdinga, a problemu će se pristupati multidisciplinarno. Vjerujem da će građani biti zadovoljni”, kazao je visoki izvor iz “gradske kuće” za portal PlameniJazavac.

Naime Zagrepčani se već godinama žale na nekontrolirano razmnožavanje umirovljenika koji danonoćno obilaze kontejnere po gotovo svim zagrebačkim četvrtima, a nerijetko pred naletom hladnog vremena ulaze i u tramvaje, ponekad i u tople trgovačke centre.


“Zamislite, sinoć sam išla odnijeti smeće u kontejner pred zgradom. Skoro me feršloknulo kad sam digla poklopac, a iz kontejnera su iskočila dva penzića frkćući i vrišteći. Ne znam jesu li se više prepali oni ili ja. I to vam tako bude skoro svaki dan”, kaže Vesna Duvnjak iz zagrebačkih Gajnica.

“Umirovljenici su kao vrsta vrlo prilagodljivi, zato ih ima sve više u gradovima. Shvatili su da im gradska sredina pruža zaštitu, ali i hranu nadohvat ruke. Građani su, jasno, uznemireni, budući da tu i tamo budu izloženi napadu umirovljenika. Rekao bih da je riječ o bezrazložnoj histeriji izazvanoj intenzivnim medijskim izvještavanjem o rijetkim slučajevima”, objasnio je dr. Natko Ozmec, profesor entomološke difuzije s Agronomskog fakulteta u Zagrebu za satirički portal PlameniJazavac.

Skoro me feršloknulo kad su iz kontejnera iskočili umirovljenici, kaže gospođa Vesna iz Gajnica (foto: Sandro Bura)

“Zapravo, ako i neki umirovljenik napadne prolaznika, vjerojatno to radi zato što se osjeća ugroženo ili misli da žrtva želi zauzeti njegov kontejner. Općenito se radi o bezazlenoj vrsti koja se intenzivno glasa, frkće i reži, ali ne grize. Zato je možda i dosta popularna kao ljubimac među domaćim političarima. Jedu im iz ruke”, kaže Ozmec.

Iako se gradonačelnik Tomislav Tomašević još nije oglašavao po ovom problemu, izvor iz “gradske kuće” tvrdi da je najizglednije ekološko i humano zbrinjavanje umirovljenika. Naime, Grad Zagreb planira pored kontejnera stavljati ekološke klopke u koje će se, zahvaljujući neškodljivim mamcima, hvatati umirovljenici. Ulovljeni umirovljenici će se potom odvoziti izvan grada i neozlijeđeni puštati u prirodu.

Umirovljenica u svom prirodnom okruženju (foto: PlameniJazavac)

“Na taj način će sama priroda regulirati broj umirovljenika, a grad će se rasteretiti, barem na neko vrijeme. Kampanja neškodljivog i humanog zbrinjavanja umirovljenika trebala bi trajati od kolovoza do kolovoza iduće godine, dok će se klopke financirati iz Europskog kohezijskog fonda. Pokaže li dobre rezultate, trebala bi se provoditi periodično, prema potrebi”, doznaje se od sugovornika bliskog gradskoj vlasti.

I parlamentarna stranka Hrvatski sabor umirovljenika (HSU), koja jednim zastupnikom podupire Vladu Andreja Plenkovića, zadovoljna je ovim potencijalnim rješenjem te je spremna pogurati ga na razini cijele Hrvatske. “Novac iz Europske unije je tu, samo ga treba podići s poda. Novac mora teći”, poručili su u kratkom telefonskom razgovoru iz HSU-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP