Prati nas

Vijesti

Novac

HZMO objavio kad počinje isplata ‘usklađene’ mirovine i zaostataka

Stopa godišnjeg rasta mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće te stopa povećanja iznosi 2,24 posto.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

U petak 8. travnja 2022. počinje isplata mirovina za ožujak 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.
Mirovine su povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti (AVM), a uz mirovinu za ožujak, korisnicima će se isplatiti i razlika za siječanj i veljaču 2022. godine”, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Podsjećamo, AVM od 1. siječnja 2022. iznosi 73,13 kn, a stopa povećanja 2,24 posto. Prevedeno, prosječna mirovina od 2.648 kuna trebala bi porasti za 59 kuna.

Stopa usklađivanja koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene veći od 50 posto, tada se zbraja 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Udio stope promjene indeksa potrošačkih cijena veći je od 50 posto, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće te stopa povećanja iznosi 2,24 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.