Prati nas

Kuhinja

Mirisno i slatko

Uskršnji kolač od limuna oduševit će vas svježinom i mirisom

Ne zna se od kuda je krenuo, no osvojio je cijeli svijet. Limun, jednostavno južno voće, i danas je zagonetka botaničkim povjesničarima, usprkos činjenici da ga koristimo svakodnevno; u slasticama, slanim jelima i ponajviše pićima.

Objavljeno

|

Uskršnji kolač od limuna (foto: Sandro Bura)

Botanički gledano, limun je manje drvo, visoko od 3 do 6 metara. Mladi izboji i cvjetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je bijelom spužvastom ovojnicom koja se zove albedo i nije jestiva. Zapravo, pregorka je da bi se koristila svježa.

No kako je ova čudesna biljka došla do naših kuhinja? Najraniji uzgoj limuna pripisuje su sjeveroistočnim područjima Indije, Burmi ili Kine. Genetičari koji su pokušali otkriti njegovo porijeklo smatraju da je nastao križanjem gorke naranče i četruna (citrona). U Europu je stigao preko Italije najkasnije u 2. stoljeću, no s nekim značajnim uzgojem čekati će više od tisuću godina. Naime, prvi ozbiljniji nasadi limuna datirani su u 15. stoljeće na području Genove. U Ameriku je pristao s Columbom 1493. godine gdje je proširen kao ukrasna biljka i lijek. Tijekom 19. stoljeća postao je iznimno popularan na Floridi i u Kaliforniji.

Cvijet, list, sok ploda i kora ploda… gotovo da nema djelića ove biljke koja se ne upotrebljava u svakodnevnom životu; od parfema preko kozmetike do sredstva za čišćenje, industrije alkohola i bezalkoholnih pića te kulinarstva. Smatra se jednom od najvažnijih namirnica za opskrbu vitaminom C, no ne treba zanemariti ni njegov mineralni sastav. 100 grama limuna tako pokriva 71 posto dnevne potrebe vitamina C za odraslu osobu i 7 potrebe dnevne potrebe kalija, 1 posto kalcija te 9 posto magnezija.

Cvijet limuna (foto: Pedro Talens Masip/Scopio)

Mi vam donosimo recept za jednostavan uskršnji kolač od limuna koji će vas oduševiti osvježavajućim okusom, ali i opojnim mirisom.

Sastojci

4 jaja
prstohvat soli
260 grama šećera
90 grama rastopljenog maslaca
sok dva srednje velika limuna
sitno naribana korica dva limuna
100 g grožđica ili sitno rezanog kandiranog voća (po želji)
430 grama brašna
1 prašak za pecivo

Priprema

Svi sastojke temperirajte na sobnu temperaturu, osim maslaca koji mora biti mlako rastopljen. Sipajte ih u zdjelu redoslijedom kako su navedeni u popisu sastojaka. Kratko izradite mikserom dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu. Tijesto izlijte u kalup za štrucu obložen papirom za pečenje i poravnajte ga. Stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 °C. Pecite 45-50 minuta. Na kraju pečenja provjerite čačkalicom je li masa u potpunosti pečena. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.