Prati nas

Mozaik

Vjerska pitanja

Smije li vjernik biti nudist? ‘Neugodno mi je kad se pojave cijele obitelji gole!’

‘Državne bi vlasti bile dužne građanima koji ne podnose nudizam osigurati plaže bez takvih izgreda. Tko ne računa s vjerničkom savješću, morao bi se barem pridržavati pravila javne pristojnosti’, odgovora najstariji hrvatski katolički časopis.

Objavljeno

|

foto: Ante Hamersmit/Unsplash

“Kakav je stav Katoličke crkve odnosno moralne teologije prema nudistima (naturistima) i prema razodijevanju na plažama u samo donji dio kupaćega kostima?” Pitanje je to koje je jedan čitatelj postavio Glasu koncila. Kako dalje objašnjava, živi na moru i godinama je na plažama, koje nisu specijalizirano nudističke, no okružen je golim ili polugolim osobama.

U zabrinutom čitatelju Glasa Koncila to nerijetko stvara neugodan osjećaj koji postaje još neugodniji kad se pojave cijele obitelji potpuno razodjevene. “Može li se biti praktični vjernik, a u isto vrijeme nudist ili polugol, koliko god da se onda čovjek osjeća, kako nudisti kažu, slobodan, nesputan i slično?” stoji u zaključku pitanja čitatelja iz Pule.

Teološki stručnjaci Glasa Koncila pak kažu da je teško nasumce i jednoznačno odgovoriti jer je nudizam slojevita i višeznačna pojava. “Evanđeoski i praktički vjernik najprije bi morao poći od vlastite savjesti. Ako to za Vas kao vjernika predstavlja napast i sablazan, zašto baš morate ići na takve plaže? Ako zaista u Vašem kraju nema drugačijih plaža, trebate kao vjerniku činiti što je potrebno da Vam to ne bude bliža grešna prigoda”, stoji u odgovoru.

“Čovjek kojemu je do kupanja i do sunčanja, ako je iole zreo, može biti gospodar svojih očiju i normalno se ponašati. Toliko što se tiče Vaše osobne vjerničke savjesti. Razumije se da vjernik koji ne bi imao snage obzirnom disciplinom očiju i mašte odupirali se napastima, ne bi smio ići na takve plaže. Drugo je pitanje savjesti samih nudista, ako su vjernici. U raznim zemljama uvriježila su se različita mjerila. Vjerojatno je istina da se osoba pokrivena samo oskudnim krpicama može ponašati izazovnije i grešnije nego neka razodjevena koju na to navode poglavito zdravstveni razlozi.”

“Državne bi vlasti bile dužne građanima koji ne podnose nudizam osigurati plaže bez takvih izgreda. Tko ne računa s vjerničkom savješću, morao bi se barem pridržavati pravila javne pristojnosti”, odgovora najstariji hrvatski katolički časopis.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.