Prati nas

Vijesti

Bosna i Hercegovina

Umirovljenici kažu da je u ratu bilo bolje, vlast najavljuje izvanredno usklađivanje mirovina

Vrećice su sve praznije dok cijene neumoljivo rastu, jer kada plate lijekove i režije, umirovljenicima ne ostane im ništa.

Objavljeno

|

Hiba Dinarević (screenshot: N1)

Siromaštvo umirovljenika zajednička je stvar državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. U Federaciji BiH minimalna mirovina iznosi 382 konvertibilne marke, što je oko 1.500 kuna. Oni koji nemaju pomoć obitelji, ne mogu si priuštiti ni osnovne namirnice, javlja N1.

U isto vrijeme premijer Federacije BiH poručuje iz Mostara da je Federacija izašla iz krize te da je u najboljoj ekonomskoj situaciji u povijesti. Umirovljenici su ogorčeni, povećanje mirovina, a koje im je obećano, nije došlo ni ovaj mjesec. Vrećice su sve praznije dok cijene neumoljivo rastu, jer kada plate lijekove i režije, umirovljenicima ne ostane im ništa.

Hiba Dinarević iz Sarajeva živi s četveročlanom obitelji od dvije minimalne mirovine. Sinovi ne rade, a muž je podigao mirovinski kredit i za isplatu mu ostane 150 KM. Kaže da je dva sata danas stajala u redu i kada je vidjela da nije bilo povećanja ni za jednu KM – skočio joj je tlak. Najgore joj je, kaže, svako jutro izmisliti obroke jer više ne zna kako.

Oglas

“Jako teško živimo pogotovo sad kako su iskoristili koronu i ovo sve što su cijene podigli, ja ne znam, mene zovu Copperfield”, kaže Hiba.

Podsjetimo, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić najavio je prošlog mjeseca redovno i izvanredno usklađivanje mirovina. Porast mirovina bi trebao pratiti rast cijena hrane. Prema riječima Novalića,  Federaciji BiH uslijedit će dvostruko povećanje mirovina.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.