Prati nas

Mozaik

Praznovjerja

Zabrinuti vjernik pita: Je li čitanje horoskopa grijeh? Evo što kaže Crkva

Ne ulazeći u dublja tumačenja svakoga pogrješnoga detalja koji imaju utjecaj na one koji ih čitaju, dr. Blažević upozorava da horoskopi i oni koji ih pripremaju, bilo za pojedince, bilo onako ‘općenito’, zapravo manipuliraju ljudima.

Objavljeno

|

Zanimljivo pitanje postavljeno je u katoličkom tjedniku Glas Koncila: je li grkokatolička liturgija jednako vrijedna kao naša misa? Čitatelj dijeli zabrinutost prijatelja koji češće sudjeluje u grkokatoličkom obredu zbog duhovnog iskustva.
foto: Pixabay

U vremenu neizvjesnosti mnogi se ljudi okreću prema gatarama, telefonskim tarot majstorima, a predviđanje sudbine prema rasporedu zvijezda i datumu rođenja već su desetljećima najčitanije medijske rubrike. Upravo se stoga jedan čitatelj Glasa Koncila, pritisnut svakodnevnim tjeskobama zapitao, čini li grijeh kada konzumira horoskope.

“Je li to točno? Bojim se budućnosti, bojim se novoga potresa i zatvaranja u stanove, pa mi je horoskop kao ispušni ventil i moram priznati da izgleda vrlo pouzdano i u mom slučaju točno”, navodi u svojem pismu.

“Ne znamo što točno mislite pod ‘čitanjem’ horoskopa, no već smo pisali o tome da samo čitanje horoskopa iz zabave ne mora biti grješno, no vjerovati u horoskope svakako je grješno”, odgovara Glas Koncila.

Naš ponajbolji poznavatelj te tematike dr. fra Josip Blažević piše: “Iz pastoralne perspektive lako je zapaziti da malo tko ‘čitanje horoskopa’ smatra grijehom. Većini je čitanje horoskopa tek razbibriga poput križaljke ili humora. Horoskop se u medijskom prostoru udomaćio poput muha, s čijom se prisutnošću većina već pomirila.”

“Dr. Blažević u svojoj knjizi ‘Horoskop, astrologija i vidovnjaci’ navodi da postoje dvije vrste horoskopa: jedna se bavi otkrivanjem temperamenta osobe, a drugi – onakvi kakve Vi čitate – bave se proricanjem budućnosti, ali se temelje na gatanju astrologa, ‘koji se, uz horoskope, bave i drugim okultnim praksama’, i o tome kao vjernici moramo voditi računa, da ne upadnemo u grijeh praznovjerja ili čak krivovjerje”, stoji u odgovoru.

Astrolog je uvijek u pravu

Ne ulazeći u dublja tumačenja svakoga pogrješnoga detalja koji imaju utjecaj na one koji ih čitaju, dr. Blažević upozorava da horoskopi i oni koji ih pripremaju, bilo za pojedince, bilo onako “općenito”, zapravo manipuliraju ljudima: “Među najrasprostranjenijim manipulacijskim metodama jesu uopćena i terminološki neodređena proročanstva podložna višeznačnomu tumačenju. Slijede ih predviđanja događaja čija se ispunjenja smještaju u daleku budućnost koja će biti zaboravljena ili će s vremenom za njih splasnuti zanimanje.”

Isto tako, na neki nas način upozorava da astrolozi i svi koji pripremaju horoskope računaju baš na našu lakovjernost i praznovjernost jer su “praznovjerni uvijek skloni pamtiti samo ono što potvrđuje njihova uvjerenja, a ignorirati razvidne dokaze koji pokazuju suprotno”. Recimo, astrolog i/ili horoskop može reći ili može pisati da ćemo vjerojatno sljedećih dana doživjeti prometnu nesreću.

Mi sami možemo to doživjeti kao rezultat te sugestije ili prirodnim tijekom, upozorava dr. Blažević i dodaje: “Ako se nesreća dogodi, to će biti potvrda da je astrolog imao pravo. Ako se ne dogodi, astrolog si opet pripisuje zasluge jer je klijenta upozorio pa je ovaj izbjegao nesreću. U svakom slučaju astrolog je uvijek u pravu. Kad se jednom pojedinac izgubi u vrtlogu magijske svijesti, poslije mu je vrlo teško pomoći da se osovi na razum.”

A da se to ne bi dogodilo i zabrinutom čitatelju, kao što se nekima doista i dogodilo, Glas Koncila mu toplo preporučuje da se kloni čitanja horoskopa i da svoj život usmjeri na pozitivno razmišljanje. “Molite, otiđite u crkvu, razgovarajte sa svojim svećenikom i zamolite ga za duhovni razgovor i sakrament pomirenja, kako biste se ponovno ojačali u duhu, jer ste sada zabrinuti”, stoji u odgovoru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.