Prati nas

Vijesti

Život u metropoli

Značajno je porasla prosječna plaća u Zagrebu, a što je s mirovinama?

Grad Zagreb u odnosu na ostatak hrvatskih županija, ima najveću prosječnu neto mirovinu za siječanj. No to ne znači da su zagrebački umirovljenici pošteđeni siromaštva.

Objavljeno

|

Povećanje mirovina u Federaciji
foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 8.528 kuna, što je porast od 5,5 posto u odnosu na siječanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.

U odnosu na prosječnu mjesečnu plaću za siječanj na razini Hrvatske, koja je iznosila 7.378 kuna, prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za isti mjesec bila je veća za 1.150 kuna. Pri tome je najisplativija djelatnost vađenja nafte i plina (13.681 kn) dok je proizvodnja kože i srodnih proizvoda na drugom kraju ljestvice (4.877 kuna).

No što je s mirovinama i koliko one prate plaće? Sasvim očekivano, u usporedbi s ostalim županijama i prosječna neto mirovina najveća je u Gradu Zagrebu. Za veljaču je iznosila 3.518 kuna, a iz računice su isključeni umirovljeni vojnici i branitelji. Za siječanj je iznosila 3.529 kuna, dok je godinu dana ranije bila 3.409 kuna.

Ukratko, jedna prosječna zagrebačka mirovina u siječnju je vrijedila 41 posto zagrebačke plaće. Dok je prosječna zagrebačka plaća rasla 5,5 posto, mirovina ju je pratila rastom od samo 3,5 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.