Prati nas

Vijesti

jednokratna pomoć

Ispravljena je nepravda, podignut je cenzus za energetski dodatak

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u svibnju 2022., a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2022.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Još je prije tri mjeseca Vlada najavila isplatu jednokratnog energetskog dodatka kojim namjerava ublažiti udar na džepove umirovljenika nastao poskupljenjem energenata.  “Umirovljenici su vrlo važna skupina hrvatskog društva. Stoga će vlada isplatiti jednokratni energetski dodatak vrijedan 470 milijuna kuna”, kazao je tada premijer Andrej Plenković najavljujući dodatak za 735.000 umirovljenika u iznosu od 400 do 1.200 kuna.

No dobrom dijelu umirovljenika računicu je pomrsilo redovno usklađivanje mirovina za 2.24 posto gurajući ih zbog svega nekoliko kuna u manji isplatni razred ili čak u skupinu onih koji nemaju pravo na pomoć.

“Stoga se ovom odlukom predlaže izmjena iznosa najviše ukupnog mirovinskog primanja s predviđenih 4.000 na 4.100 kuna iznad kojeg korisnici ne ostvaruju pravo na takozvani energetski dodatak”, objavio je na sjednici Vlade ministar Marin Piletić.

Odlukom o izmjenama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata određeno je da će

  • korisnici koji imaju mirovinu do 1.600,00 kuna dobiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200,00 kuna;
  • korisnici mirovine u iznosu od 1.600,01 kuna do 2.100,00 kuna dobit će 900 kuna jednokratnog novčanog primanja;
  • korisnici mirovine u iznosu od 2.100,01 kuna do 3.100,00 kuna dobit će 600 kuna;
  • korisnici s mirovinom od 3.100,01 do 4.100,00 kuna dobit će 400 kuna.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.