Prati nas

Vijesti

Formula

Iz HZMO-a su najavili značajno usklađivanje mirovina

Vraćamo se u ono dobro stanje kada je gospodarstvo bilo na svom vrhuncu, to je ta famozna 2008. godina – odnosno, prešli smo tu brojku, kaže ravnatelj HZMO-a.

Objavljeno

|

Ivo Bulaja (screenshot: HRT)

Povećanje životnih troškova već sada osjećamo svi, a bez sumnje ćemo ih osjetiti i u periodu koji je pred nama – ponajviše će to osjetiti građani treće životne dobi, koje zabrinjava hoće li se, i kako, inflacija usklađivati s mirovinama.

Zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivo Bulaja rekao je za HRT da je zakonom propisano da se mirovine usklađuju dva puta godišnje – 1. siječnja, te 1. srpnja. “Mirovine se usklađuju prema promjeni stope indeksa rasta potrošačke cijene – odnosno inflacije, i prosječne plaće. U zadnje vrijeme imamo i rast plaća i rast inflacije – formula je 70:30, ovisno što je od toga povoljnije.”

“U ovom trenutku nam se možda čini da je rast inflacije veći od rasta plaća, no vidimo i da imamo rekordan broj osiguranika u Republici Hrvatskoj – a time i rast plaća. U svakom slučaju, ovo usklađivanje mirovina 1. srpnja, koje će se ustvari dogoditi u rujnu kada se isplaćuju prve usklađene mirovine s razlikom za srpanj i kolovoz ove godine, postotak usklađivanja će sigurno biti značajan”, ističe Bulaja.

Dodaje da se slična situacija dogodila 2008. kada je usklađivanje mirovina bilo 4 do 5 posto. “Slično usklađivanje očekujem i ove godine”, rekao je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.