Prati nas

Vijesti

Novac

Plenković najavio rast mirovina i veliku promjenu za korisnike obiteljskih mirovina

‘Ove mjere predstavljaju značajan iskorak u sustavu koji dosad nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine’, kazao je premijer dodavši da tako brinu o umirovljenicima koji žive u samačkim kućanstvima.

Objavljeno

|

Plenković obećao veće mirovine.
Andrej Plenković (screenshot: HDZ/Youtube)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je na novinskoj konferenciji zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina od 1. siječnja 2023. godine.

“Omogućujemo pravednije mirovine, s dvije izmjene ćemo obuhvatiti 300.000 umirovljenika, a izdvojit ćemo 1,1 milijardu kuna. Više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću mirovinu, 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna u 2023. godini. Za oko 155.200 korisnika ukupna mirovina će se povećati za oko 550 kuna“, kazao je.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić objasnio je detalje prema kojima će udovice i udovci moći primati dio mirovine preminulog supruga ili supruge: “Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto od obiteljske mirovine, s tim da se propisuje najviši i najniži iznos. Predviđeni najviši iznos predlaže se da bude 5.850 kuna. Kumulativno osobna i dio obiteljske mirovine po ovom modelu ne bi moglo prijeći taj iznos. Međutim, donošenjem zakona očekujemo da će biti provedena indeksacija pa očekujemo da ovaj iznos bude nešto veći pa i da prijeđe iznos od 6.000 kuna. Najniži iznos iznosio bi 219 kuna, a i taj iznos će porasti kad zakon stupi na snagu.”

“Ove mjere predstavljaju značajan iskorak u sustavu koji dosad nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine“, kazao je premijer dodavši da tako brinu o umirovljenicima koji žive u samačkim kućanstvima.

“Osim korisnika obiteljskih mirovina povećavamo najniže mirovine za još 1,5 posto. Do 2025. ukupno će se povećati za 3 posto”, kazao je Plenković. “Samo u 2023. povećat će se mirovina za 287.000 korisnika najniže mirovine za što smo osigurali dodatnih 100 milijuna kuna”, kazao je.

“Poduzimamo sve da bi našim umirovljenicima osigurali dostojanstvenu starost”, rekao je premijer i dodao: “Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Siguran sam da će predložene izmjene dugoročno imati pozitivan utjecaj na kretanja i povećanje solidarnosti u mirovinskom sustavu. Za to ćemo do 2025. uložiti oko 4,4 milijarde kuna. Možemo svi zajedno biti zadovoljni da je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina, to nam omogućava veću održivost i sigurnost.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.