Prati nas

Vijesti

Neuredno tržište

Pogrebnici: Komunalna društva su nelojalna konkurencija, svi trebaju imati jednake šanse

Smatraju da je ovakav pristup u potpunosti nekorektan i nepošten te da bi se to pod hitno trebalo  promijeniti kako bi svi imali jednake mogućnosti jer se ovim pristupom onemogućuje slobodno poduzetništvo, a ono je ključ za daljnje razvijanje.

Objavljeno

|

foto: ianhearse/Pixabay

Udruga Glas poduzetnika (UGP) zatražila je, zajedno s Udrugom pogrebnika Hrvatske, da se jasno definira uloga komunalnih društava u tržišnom gospodarstvu te da se pod hitno naprave promjene. Kažu, žele ukazati na probleme koji se tiču pogrebničke djelatnosti u Hrvatskoj.

“Problem je u tome što su komunalci u jednom trenutku komunalne tvrtke, a već u sljedećem su trgovačka društva pa mogu raditi sve gospodarske djelatnosti. Udruga pogrebnika Hrvatske već godinama skreće pozornost na postojeći problem i upozoravaju da je potrebno uskladiti sa Zakonom o trgovačkim društvima. Gradske komunalne tvrtke, zbog samog smisla osnivanja, financiranja, investiranja i saniranja gubitaka trebaju biti ustanove, a ne trgovačka poduzetnička društva”, poručuju iz UGP-a.

Zanima ih i, u slučaju da su komunalci d.o.o. ili d.d. ravnopravni subjekti na tržištu s poduzetnicima – zašto nikada niti jedan Grad ili JLS nije raspisao javni natječaj za dodjelu održavanje groblja i pogrebne poslove kako bi se i poduzetnici natjecali, nego je automatizmom dao te poslove svom komunalcu. Smatraju da je ovakav pristup u potpunosti nekorektan i nepošten te da bi se to pod hitno trebalo  promijeniti kako bi svi imali jednake mogućnosti jer se ovim pristupom onemogućuje slobodno poduzetništvo, a ono je ključ za daljnje razvijanje.

“Nelojalna konkurencija koju provode gradska poduzeća preko komunalnih poduzeća, a koja spadaju pod gradsku vlast, je također jedan od velikih problema. Zar ćemo zaista takve stvari dopuštati da se i dalje provode?” pitaju se i skreću pozornost na pogrebnika Maria Kolarevića, koji prosvjeduje ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja jer mu se u Virovitici ne dozvoljava rad od strane lokalnih moćnika.

To je, poručuje UGP, apsurdno, budući da virovitički komunalac zbog izdavanja termina za ukope na grobljima koja oni drže, traže ovjerene izjave – punomoć naručioca pogrebničkih usluga kod javnog bilježnika, što se apsolutno nigdje drugdje ne traži. Ono što je zabrinjavajuće, dodaju, jest i da ga je nepoznata osoba u 4 ujutro fizički napala. “Stoga tražimo da se poštuje zakon i želimo da se taj sustav promijeni kako bi svi imali jednake šanse za normalan i pošten rad”, ističu.

“U EU je POGREBNIK samo POGREBNIK i oba subjekta posluju uz odličnu komunikaciju bez greške, a s profesionalnom i pijetetnom uslugom za građane“,  izjavio je Damir Sapanjoš, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.