Prati nas

Mozaik

In memoriam

Umrla je Ružica Trauber, legendarna urednica i voditeljica poljoprivredne emisije

Rođena je 1931. godine. Diplomirala na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Na TVZ-u od 1962, bila je isprva novinarka, zatim urednica. Od 1962. do umirovljenja 1992. uredila i vodila 750 Poljoprivrednih emisija (poslije Plodovi zemlje), stekavši izniman profesionalni ugled.

Objavljeno

|

Ružica Trauber (screenshot: HTV)

Novinarka i urednica Ružica Trauber, koja je trideset godina uređivala i vodila Poljoprivrednu emisiju (poslije emisiju Plodove zemlje), umrla je u nedjelju uvečer u Zagrebu.

O počecima najdugovječnije emisije HTV-a, koja je neodvojiva od njenog imena, Trauber je svojevremeno za Večernji list rekla: “Sama sam bila svoja redakcija. Bila sam i urednica i novinarka i terenka, a uza sve to sam vodila i brigu o troškovima… I tako desetak godina dok nije porastao broj suradnika. Nije bilo ni dopisništava! Bilo je to vrijeme kada je televizijski prijamnik bio čisti luksuz, a kada bi je vidjeli s tehničkom ekipom, seljaci o kojima bi dolazila snimiti priču vikali bi: Idu televizori!”

“Ma bila sam vrlo tolerantna, ali voljela sam da svi budu točni. Ako sam im rekla da na teren krećemo u pet, onda su svi tada morali biti na okupu”, kazala je za Večernji. Tijekom karijere borila se za prava seljaka, otkrivala razne afere, ukazivala na nepravde, a jedna je od zaslužnih osoba za to što seljaci danas imaju mirovine.

Ružica Trauber (screenshot: HTV)

Kako stoji u Leksikonu Hrvatske radiotelevizije, Trauber je rođena 1931. godine. Diplomirala na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Na TVZ-u od 1962, bila je isprva novinarka, zatim urednica. Od 1962. do umirovljenja 1992. uredila i vodila 750 Poljoprivrednih emisija (poslije Plodovi zemlje), stekavši izniman profesionalni ugled. Poljoprivredne teme pratila je i za sve emisije Informativnoga i Dokumentarnoga programa (DnevnikU prvom planu, Petkom u 19). Dobitnica Zlatnoga pera HND-a 1978.

Prije televizijske karijere, radila je u Zadružnom savezu u Varaždinu, a potom u Poljoprivrednoj stanici u Zagrebu, gdje je držala predavanja. Svi novinari i urednici bili su tada smješteni u zgradi u Jurišićevoj 4, među kojima su jedine ženske osobe bile Ružica Trauber i Milka Babović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.