Prati nas

Vijesti

Di su pare?

Žena iz Slavonskog Broda izmislila staž pa primala mirovinu 17 godina

Lažna umirovljenica 17 i pol godina primala je oko 1.400 kuna mjesečno.

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Nije imala ni jedan dan radnog staža u životu, no V. G. (77) s područja Slavonskog Broda primala je punih 17 godina mirovinu. Neobičan slučaj dobio je svoj pravni epilog na sudu koji ju je pravomoćno proglasio krivom za kazneno djelo prijevare te je osudio na godinu dana uvjetnog zatvora.

Domišljata gospođa morat će vratiti državi nepripadnu imovinsku korist od 300.000 kuna, a s kamatama to je više od pola milijuna kuna. Kako javlja Danica.hr, ona je još 24. srpnja 1995. godine podnijela zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu, a uz zahtjev je bila priložena i radna knjižica s upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, 6 mjeseci i 3 dana, navodno ostvarenim u BiH.

“No, okrivljena je itekako bila svjesna da nije ostvarila ni jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. srpnja 1995. te ga je činila sve do 31. prosinca 2012., pa nema govora o zastari”, stoji u presudi Županijskog suda, piše Danica.hr.

“Kroz cijelo inkriminirano razdoblje ostvarivala je protupravnu imovinsku korist tako stvorenim protupravnim stanjem, odnosno mjesečnim primanjem mirovine na koju zapravo nije imala pravo”, dodaju sa suda. Lažna umirovljenica 17 i pol godina primala je oko 1.400 kuna mjesečno. Presuda je postala pravomoćna pa će morati u roku od 15 dana vratiti više od pola milijuna kuna te platiti troškove kaznenog postupka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.