Prati nas

Zdravlje

Anioksidansi

Jedenje grožđa može smanjiti rizik od razvoja demencije i masne jetre

Grožđe je posebno korisno za one koji žive na zapadnjačkoj prehrani bogatoj masnoćama.

Objavljeno

|

foto: Arantxa Forcada/Scopio

Konzumiranje grožđa može smanjiti šanse za razvoj demencije kasnije u životu, pokazalo je novo istraživanje, piše Independent. Ovo otkriće, koje je rezultat niza studija objavljenih u časopisu Foods, dio je dugačkog popisa pozitivnih učinaka koje konzumacija voća može imati na vaše zdravlje.

Prema istraživačima, grožđe je posebno korisno za one koji žive na zapadnjačkoj prehrani bogatoj masnoćama, budući da je poznato da je bogato kemikalijama koje potiču zdrave crijevne bakterije i snižavaju kolesterol.

Grožđe je također bogato antioksidansima za koje se zna da poboljšavaju zdravlje i sprječavaju bolesti i rak kod ljudi. Antioksidansi brane naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima bilo unutar tijela – upale, na primjer – ili izvan tijela, kao što su onečišćenje, UV zračenje ili dim cigareta.

Sada je tim istraživača otkrio da antioksidansi u grožđu mogu zaštititi mozak od razvoja demencije poboljšavajući funkciju neurona ili živčanih stanica. Studija se nadovezuje na nekoliko prethodnih studija koje su otkrile da je upala u mozgu povezana s nekoliko oblika demencije.

Bolest masne jetre

Druga studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Western New England otkrila je da konzumacija grožđa može smanjiti rizik od razvoja bolesti masne jetre – stanja uzrokovanog skladištenjem dodatne masnoće u jetri – i produžiti vaš životni vijek za dodatnih pet godina.

Zbog nezdravih prehrambenih navika, masna jetra je sve veći zdravstveni problem u cijelom svijetu. A iako je rijetko kobna, može dovesti do zatajenja jetre ili raka jetre ako se ne liječi.

Grožđe također sagorijeva kalorije dok se probavlja, što zauzvrat pomaže u jačanju metabolizma, pokazalo je treće istraživanje tima.

Studije su provedene na miševima koji su bili hranjeni hranom bogatom mastima koja se obično konzumira u zapadnim zemljama, a samo polovica miševa je dobivala dodatke grožđa. Tim je potom usporedio zdravlje mozga, jetre i metabolizma miševa koji su dobivali dodatke grožđa s onima koji nisu. “To dodaje potpuno novu dimenziju staroj izreci ‘ono ste što jedete'”, rekao je koautor studije dr. John Pezzuto.

Profesor farmacije, koji je autor više od 600 znanstvenih studija, rekao je da grožđe zapravo mijenja ekspresiju gena, što je opisao kao “uistinu izvanredno”. Prijašnje su studije pokazale da ljudi “uključuju i isključuju” svoje gene što utječe na razvoj tijela tijekom života. Smatra se da tjelovježba, stres, prehrana, spavanje i meditacija utječu na izražavanje naših gena.

Iako mnogi uzimaju antioksidalne dodatke prehrani, dr. Pezzuto je rekao da nije moguće konzumirati “dovoljno” antioksidansa da bi se napravila “velika razlika” za vaše zdravlje. “Ali ako promijenite razinu ekspresije gena, kao što smo primijetili kod dodavanja grožđa u prehranu, rezultat je katalitički odgovor koji može napraviti stvarnu razliku.”

Istraživanje je djelomično financiralo Kalifornijsko povjerenstvo za stolno grožđe koje je osiguralo grožđe korišteno u pokusima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.