Prati nas

Vijesti

Usklađivanje

Objavljeno koliko rastu mirovine, u rujnu stižu i zaostaci

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2022., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 77,65 kn, odnosno 10,31 EUR.

Objavljeno

|

Zahtjev za obitelsku mirovinu
foto: Sandro Bura

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine (AVM) od 1. srpnja 2022. iznosi 6,18 posto. Nova AVM iznosi 77,65 kn, odnosno 10,31 EUR.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2022.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Oglas

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 posto, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (5,9 posto) i 70 posto stope promjene prosječne plaće (6,3 posto) tako da stopa usklađivanja od srpnja 2022. iznosi 6,18 posto.

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2022., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 77,65 kn, odnosno 10,31 EUR, te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2022., kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.778,45 kn, odnosno 236,04 EUR.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.