Prati nas

Mozaik

Žalac

Park prirode Medvednica upozorio je posjetitelje kako mogu izbjeći ubod stršljena

Otrov stršljena je manje toksičan od otrova osa, ali je sam ubod stršljena bolniji nego ubod manje ose jer imaju deblji i duži žalac, pa prodire u dublje u osjetljivije slojeve kože.

Objavljeno

|

foto: Sandy Millar/Unsplash

Zadnjih nekoliko dana zabilježeni su napadi stršljena na području Parka prirode Medvednica. Stoga je Park na svojoj Stranici Facebooka objasnio posjetiteljima što valja učiniti kada se susretnu s ovim potencijalno neugodnim letačem.

“Stršljeni, iako nisu u Hrvatskoj zaštićeni imaju važnu ulogu u šumskom ekosustavu. Uz šišmiše značajno doprinose prirodnom uništavanju kukaca – štetnika i tako doprinose održavanju prirodne ravnoteže. Stršljen (Vespa crabro) može se vrlo dobro braniti, prije svega ako brani leglo”, navode.

“Otrov stršljena je manje toksičan od otrova osa, ali je sam ubod stršljena bolniji nego ubod manje ose jer imaju deblji i duži žalac, pa prodire u dublje u osjetljivije slojeve kože, dok otrov sadrži supstancu koja izaziva osjećaj pečenja što rezultira osjećajem veće boli. Iako ubod stršljena nije smrtonosan, alergičari su posebno ranjiva skupina koja treba biti na oprezu”, upozoravaju iz Parka.

“U susretu sa stršljenom nije nikako preporučljivo lamatati rukama i bježati. Time ga razdražujemo, a onda je stršljen najopasniji. Treba biti miran i sabran i čekati da ode. Ubodi stršljena gotovo se uvijek mogu izbjeći uz pažljivo ophođenje. Pored toga, stršljeni su u pravilu manje nervozni i manje skloni ubadanju nego manje ose istoga područja”, stoji u zaključku ove objave.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.