Prati nas

Show

In memoriam

Preminuo je Vladimir Fučijaš, legenda Televizije Zagreb

Dobitnik je nagrade Zlatno pero HND-a 1979. te nagrade HRT-a za životno djelo Ivan Šibl 1999. godine.

Objavljeno

|

Vladimir Fučijaš (screenshot: HRT)

U 87. godini preminuo je Vladimir Fučijaš – legendarni radijski i televizijski novinar i urednik, javio je HTV. Počeo je kao spiker i redaktor na Radio Sljemenu, a od kraja 50-ih godina radio je na Televiziji Zagreb kao voditelj i novinar. Vladimir Fučijaš, među prvima je promovirao voditeljski pristup koncipiranja TV emisija.

Rođeni Podravac iz Ferdinandovca kao student prava bio je 15. svibnja 1956. među publikom koja je u izlozima trgovina na tadašnjemu zagrebačkom Trgu Republike znatiželjno promatrala novo čudo – televizijsku sliku. Nakon položene proljetne spikerske audicije 1958. na Televiziji Zagreb, za ljetne mjesece, u kojima se tada još eksperimentalni televizijski program nije emitirao, morao je položiti i onu radijsku.

Niz je godina radio kao spiker, novinar i urednik u oba medija. Od 1961. urednik je jutarnjega Radio-kalendara, a od 1976. TV-kalendara, za koji mu je 1979. Društvo novinara Hrvatske dodijelilo Zlatno pero. TV-kalendar uređivao je 25 godina, 15 godina bio je voditelj i urednik televizijskoga Dnevnika, a u njegovu su radnome opusu i televizijski putopisi iz Kenije, Brazila, Meksika, Španjolske i Italije te 120 emisija serijala Prošlost u sadašnjosti, kojima su, među ostalim, prvi put televizijski obrađene mnoge teme hrvatske povijesti. Godine 1999. dodijeljena mu je HRT-ova nagrada za životno djelo Ivan Šibl.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.