Prati nas

Vijesti

Zagreb bez smeća

Tomašević objavio kad će se moći kupiti vrećice za miješani otpad, počelo je izdavanje dozvola za boksove

Nije lako naći lokacije u povijesnoj jezgri grada za postavljanje stotinjak podzemnih spremnika. Imat ćemo nekoliko njih postavljenih prije 1. listopada, to će biti proces koji će trajati i podzemni spremnik može raditi jedna firma, javna nabava je u tijeku, kazao je gradonačelnik.

Objavljeno

|

Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo) objavio je danas da se svaki tjedna održavaju koordinacije za uvođenje novog sustava naplate odvoza miješanog komunalnog otpada. Potpisani su ugovori sa svim trgovačkim centrima koji su se javili na javni poziv Čistoće, a u kojima će se moći kupiti vrećice za otpad.

Prva isporuka vrećica će biti početkom rujna i 15. rujna bi vrećice trebale biti dostupne u trgovinama, dva tjedna prije nego novi sustav stupi na snagu.

“Što se tiče nadzemnih boksova, još jednom pozivam građane da postave zahtjev i da se provjeri ima li kapaciteta u višestambenim zgradama ili na zemljištu višestambenih zgrada za postavljanje spremnika za otpad. Ukoliko to ne postoji i mora se na javnu površinu postaviti boks, mora biti tipizirani boks. Građani su počeli tražiti dozvole za boksove, grad ih je počeo izdavati, isto tako su počeli naručivati od privatnih poduzeća izradu boksova jer je propisano kako tipizirani boks treba izgledati. Kako ne bi bila centralizirana javna nabava od strane grada pa bi se čekalo svaki boks da jedna firma to napravi, ovako može stotinjak firmi napraviti boksove”, naveo je Tomašević.

“Da olakšamo građanima s Obrtničkom komorom i Gospodarskom komorom smo napravili poziv zainteresiranim privatnim subjektima koji mogu napraviti boksove kako bi ih predstavnici stanara mogli kontaktirati jer ih moraju iz pričuve platiti. To je zadnja varijanta, prva je da budu smješteni unutar zgrada, a druga da budu na zemljištu u vlasništvu višestambene zgrade”, rekao je Tomašević dodajući kako nije lako naći mjesta za podzemne spremnike u povijesnoj jezgri grada.

“Što se tiče podzemnih spremnika, to je proces koji će trajati neko vrijeme s obzirom na sve podzemne instalacije u Zagrebu. Nije lako naći lokacije u povijesnoj jezgri grada za postavljanje stotinjak podzemnih spremnika. Imat ćemo nekoliko njih postavljenih prije 1. listopada, to će biti proces koji će trajati i podzemni spremnik može raditi jedna firma, javna nabava je u tijeku”, naglasio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.