Prati nas

Vijesti

Nepopularan stav

Bejaković: Hrvati rade kratko, a dugo uživaju penziju. Moramo raditi duže!

U Hrvatskoj se relativno rano odlazi u mirovinu s malim stažem osiguranja, muškarci s 33 godine, žene s 31 godinom, dok je zakonska dob za umirovljenje s 40 godina staža osiguranja.

Objavljeno

|

Dr. sc. Predrag Bejaković, nezavisni ekonomski analitičar, diskutira o mirovinskoj reformi i održivosti mirovinskog sustava. Ističe potrebu za postrožavanjem uvjeta za mirovinu, izjednačavanjem dobi odlaska u mirovinu, usklađivanjem zakonske i stvarne dobi umirovljenja te nužnošću daljnje reforme. Preporučuje penalizaciju prijevremenog umirovljenja i potiče dobrovoljno mirovinsko osiguranje kao ključne elemente dugoročne financijske stabilnosti. Bejaković naglašava odgovornost građana prema vlastitoj budućnosti i potrebu za realnim očekivanjima od javnog mirovinskog sustava.
Predrag Bejaković (screenshot: N1)

Predrag Bejaković s Instituta za javne financije komentirao je za N1 televiziju mirovinsku politiku i mirovinski sustav u Hrvatskoj. Kaže, civilizacijski je uspjeh da danas živimo duže, no to ima nekakve negativne posljedice kao što su povećanje za izdavanje za mirovinske rashode, kaže ovaj ekonomist.

“Moramo bit svjesni da je mirovinski sustav ključno ugrožen i da moramo težiti tome da očuvamo njegovu financijsku stabilnost”, rekao je Bejaković dodavši da očuvanje stabilnosti nije jednostavno.

“Prvo što treba napraviti jest da moramo raditi duže. U Hrvatskoj se relativno rano odlazi u mirovinu s malim stažem osiguranja, muškarci s 33 godine, žene s 31 godinom, dok je zakonska dob za umirovljenje s 40 godina staža osiguranja. Muškarci odlaze sa 63 godine, žene još ranije, tako da radimo razmjerno kartko, a dugo koristimo mirovinska prava”, ističe Bejaković.

“Trebamo težiti tome da mirovinski sustav ostane financijski stabilan, teško se može očekivati značajno povećanje mirovina. Očuvati mirovinski sustav je jako složeno, ali mislim da je Hrvatska u stanju to napraviti. Jednostavno moramo raditi. Hrvati rano odlaze u mirovinu, a dugo koriste mirovinska prava što dovodi do velikog problema za sam mirovinski sustav”, ponovio je Bejaković.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.