Prati nas

Vijesti

Odmori se, zaslužio si

Hrvati su u samom vrhu Europske unije po kratkoći radnog staža

Prosječni radni vijek u Europskoj uniji iznosi 36 godina, što je 3,6 godina duže nego prije 20 godina. Hrvati se nalaze u skupini država s jako kratkim radnim vijekom, pokazuju podaci Eurostata.

Objavljeno

|

Kako zaraditi novac?
foto: BigStock

Postoje velike razlike u duljini trajanja radnog vijeka među državama članicama EU-a, što je rezultat različitih društveno-ekonomskih okolnosti. Prognoza se odnosi na populaciju odraslih osoba koje su prošle godine imale 15 ili više godina, piše Stern, a prenosi tportal.hr.

Među zemljama Europske unije brojke prilično variraju. Tako će s 31 godinom radnog staža najkraći radni vijek imati ljudi u Rumunjskoj dok će najduže raditi Nizozemci te će se na tržištu rada zadržati čak 42,5 godina. Hrvati će sa svojim radnim stažom od 33,5 godina raditi jako kratko, a naši susjedi Slovenci 2,6 godina duže – 36,1 godinu.

Kada se promatra presjek svih zemalja Europske unije, radimo 3,6 godina duže nego prije 20 godina. Najveći rast u trajanju radnog vijeka svojih stanovnika bilježi Mađarska, u kojoj se radi čak 8,5 godina duže nego 2001. godine.

ilustracija: Eurostat

Što se tiče zemalja izvan Europske unije, koje je Eurostat obuhvatio svojim istraživanjem, u Turskoj je radni vijek relativno kratak kao i u Hrvatskoj i iznosi 33,8 godina, a rekorderi su Islanđani jer rade 44,6 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.