Prati nas

Vijesti

Službene vrećice

Tomašević: Otvarat će se vrećice i utvrđivati identiteti onih koji su nepropisno odložili otpad

Tomašević je kazao da će tražiti što je više moguće individualnu odgovornost. Za spremnike koji su na javnim površinama koristit će komunalne redare i kamere.

Objavljeno

|

Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u programu javne televizije, gdje je, među ostalim, komentirao i novi plan za odvoz otpada. 1. listopada tako na snagu stupa ono što je obećao u izbornom programu, kaže gradonačelnik. “Obećao sam da ćemo uvesti pravedni sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada.”

Objasnio je da postoje potpuno različiti modeli naplate u cijelom gradu, a da će prema novom sustavu biti jedan: 45 kuna fiksne cijene plus vrećice koje se kupuju u trgovinama. U te će se vrećice jedino smjeti odlagati miješani komunalni otpad.

Tomašević smatra da će udio kućanstava kojima će ovaj način naplate odvoza miješanog otpada biti skuplji no ranije, biti jako malen. Neposlušni će biti kažnjeni, kaže prvi čovjek zagrebačke vlasti. Na početku sigurno neće sve funkcionirati, no objašnjava da će prvo educirati i upozoravati građane, čak i stavljati naljepnice na kante u kojima je otpad pogrešno odložen.

Tomašević je kazao da će tražiti što je više moguće individualnu odgovornost. Za spremnike koji su na javnim površinama koristit će komunalne redare i kamere. “A s treće strane, u krajnjoj liniji, otvorit će se sadržaj te vrećice, recimo, gdje je bačen miješani komunalni otpad, ne u službenoj ZG vrećici koja se mora kupiti za 2, 4 ili 8 kuna, i jednostavno se pregleda sadržaj te vrećice, nađu se neki računi, utvrdi se identitet onoga tko je to bacio i njemu se razreže cijela kazna”, rekao je Tomašević, dodajući da je to možda ljudima smiješno, ali da se to radi u svim drugim austrijskim, njemačkim i švicarskim gradovima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.