Prati nas

Vijesti

The Queen iz dead

Umrla je Elizabeta II! Britansku krunu preuzima njen sin Charles, Camilla postaje kraljica supruga

Nakon njezine smrti, najstariji sin Charles, bivši princ od Walesa, predvodit će zemlju u žalosti kao novi kralj i šef države za 14 regija Commonwealtha.

Objavljeno

|

Elizabeta II (screenshot: CBS)

Kraljica Elizabeta II, britanski monarh s najdužim stažem, umrla je u Balmoralu u dobi od 96 godina. Vladala je punih 70 godina. Kraljevska obitelj okupila se na imanju u Škotskoj nakon što je ranije u četvrtak objavila zabrinutost za njezino zdravlje, javlja britanska javna televizija.

Kraljica je sjela na prijestolje 1952. i svjedočila ogromnim društvenim promjenama. Nakon njezine smrti, najstariji sin Charles (73), bivši princ od Walesa, predvodit će zemlju u žalosti kao novi kralj i šef države za 14 regija Commonwealtha.

U priopćenju Buckinghamske palače stoji: “Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas poslijepodne. Kralj i kraljica supružnica ostat će u Balmoralu večeras i vratit će se u London sutra.” Sva kraljičina djeca doputovala su u Balmoral, blizu Aberdeena, nakon što je vladarica stavljena pod liječnički nadzor. Stigao je i njezin unuk, princ William, dok je njegov brat princ Harry na putu.

Kraljica Elizabeta II nazdravlja Josipu Brozu Titu tijekom banketa u Belom dvoru 1972. godine

Kraljica je rođena kao Elizabeth Alexandra Mary Windsor, u Mayfairu u Londonu, 21. travnja 1926. godine. Malo tko je mogao predvidjeti da će postati monarh, ali u prosincu 1936. njezin ujak, Edward VIII, abdicirao je s prijestolja kako bi oženio dva puta razvedenu Amerikanku Wallis Simpson. Elizabetin otac postao je kralj George VI, a s 10 godina Lilibet, kako su je zvali u obitelji, postala je prijestolonasljednica.

Unutar tri godine Britanija je bila u ratu s nacističkom Njemačkom. Elizabeta i njezina mlađa sestra, princeza Margaret, provele su veći dio ratnog vremena u dvorcu Windsor nakon što su njihovi roditelji odbili prijedloge da budu evakuirane u Kanadu. Kada je napunila 18 godina, Elizabeta je provela pet mjeseci u Pomoćnoj teritorijalnoj službi i naučila osnovne mehaničarske i vozačke vještine. “Počela sam shvaćati esprit de corps (osjećaj ponosa i međusobne lojalnosti koje dijele članovi grupe) koji raste u suočavanju s nevoljama”, prisjetila se kasnije.

screenshot: The Royal Family Channel/Youtube

Tijekom rata razmjenjivala je pisma sa svojim trećim rođakom, Filipom, grčkim princem, koji je služio u Kraljevskoj mornarici. Njihova je romansa procvala i par se vjenčao u Westminsterskoj opatiji 20. studenoga 1947., a princ je preuzeo titulu vojvode od Edinburgha. Kasnije će ga opisati kao “moju snagu i opstanak” kroz 74 godine braka, prije njegove smrti 2021., u 99. godini.

Za njezine vladavine mnoge su britanske kolonije stekle neovisnost pa su kao samostalne države ušle u Commonwealth. Nastojala je očuvati tradiciju nužnim prilagodbama institucije monarhije (npr. u studenome 1992. odlučila je dobrovoljno plaćati porez iako zakonski to nije bila obvezna, javnosti je otvorila Buckinghamsku palaču i druge rezidencije).

je li Elizabeta imala ljubavnika?
Elizabeta i Filip, službena fotografija povodom 70 godina braka kraljevskog para
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.