Prati nas

Vijesti

Za samo 44 dana političarka zaradila doživotni džeparac u vrijednosti milijun kuna godišnje

Svi bivši premijeri imaju pravo koristiti ovu naknadu, osim ako su na poziciji vođe oporbe.

Objavljeno

|

Liz Truss

Iako je fotelju premijerke Ujedinjenog Kraljevstva grijala samo 44 dana, Liz Truss (47) ima pravo primati doživotni džeparac u vrijednosti od 115.000 funti godišnje. U trenutnoj kunskoj vrijednosti, iznos je to tek za par kuna manji od milijuna.

Naime, naknadu za troškove javne službe (Public Duty Costs Allowance, PDCA) predložio je nekadašnji tajnik kabineta, Sir Robin Butler, nakon ostavke Margaret Thatcher, a uveo ju je premijer John Major u ožujku 1991. godine.

Svi bivši premijeri imaju pravo koristiti ovu naknadu, osim ako su na poziciji vođe oporbe. Ako bivši premijer prihvati bilo koje javno imenovanje, visina naknade će se preispitati u odnosu na eventualnu naknadu koju će primati iz drugih državnih izvora, stoji u pravilima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.