Prati nas

Vijesti

Beli Zagreb grad

Tomašević o podjeli žutih i smeđih vrećica, zadovoljan je funkcioniranjem novog modela

Na kritike da su ‘zelena vlast’ a uvode plastične vrećice, odgovorio je da su ZG vrećice napravljene od reciklirane plastike, a sada će biti manje vrećica nego prije, kada su građani miješani otpad odlagali u plastične vrećice, jer se potiče odvajanje otpada.

Objavljeno

|

Koliko poskupljuje voda?
Tomislav Tomašević (foto: zagreb.hr)

Nakon prvog tjedna novog modela naplate prikupljanja otpada, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ocijenio je da sve iznad očekivanja dobro funkcionira te da se građani doista drže pravila. Izdano je samo desetak kazni, a građanima je izrečeno i stotinjak upozorenja.

Gradska vlast se trenutno koncentrirala na središte grada, budući da je u njemu počeo i novi režim odvoza otpada pa građani smiju iznijeti vreće sa smećem samo između 20 i 22 sata. Gradonačelnik kaže da su građani zadovoljni što je većina kanti maknuta iz centra grada te da ima konačno prostora za pješake. Kada se izgrade podzemni spremnici, građani više neće odlagati vrećice na ulicu. Idući prioritet bit će u drugim dijelovima grada, gdje su višestambene zgrade.

“Podsjetit ću na katastrofične prognoze da će centar biti ‘vrećograd’, da će biti planine smeća, da će biti nečist, da se ljudi neće držati reda. To se nije dogodilo u centru, a neće se desiti niti u ostatku grada. Svi su europski gradovi položili ovaj test, uvjeren sam da će i Zagreb to napraviti”, poručio je.

Na kritike da su “zelena vlast” a uvode plastične vrećice, odgovorio je da su ZG vrećice napravljene od reciklirane plastike, a sada će biti manje vrećica nego prije, kada su građani miješani otpad odlagali u plastične vrećice, jer se potiče odvajanje otpada.

Tomašević je progovorio i o zagrebačkim smeđim i žutim vrećicama za biootpad i plastiku, odnosno metal, a koje su se dijelile besplatno. Kaže, građani Zagreba na te vrećice imaju pravo, kao što su imali i prije. Sami ih mogu preuzeti u prostorijama Zagrebačkog Holdinga. Oni koji su odabrali čekati, dobit će ih na svoju adresu, budući da će ih radnici čistoće dijeliti po stanovima. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.