Prati nas

Vijesti

Sjajni rezultati

U deset dana prepolovljena je količina miješanog komunalnog otpada

Iako je pojačano odvajanje otpada dobra vijest, donosi nove izazove. Spremnici za plastiku i papir sve su puniji pa je i zbrinjavanje skuplje.

Objavljeno

|

Kolika je kazna za neodvajanje otpada?
foto: zagreb.hr

U deset dana, koliko je na snazi novi sustav odvajanja otpada u našem gradu, miješanog komunalnog otpada upola je manje nego inače, javlja Radio Sljeme.

“To je frapantan podatak i meni koji se godinama bavim ovim poslom, a to je da je količina miješanog komunalnog otpada smanjena za 50 posto u samo deset dana. Prema tome, građani u ovom modelu odvajanja otpada imaju mogućnost plaćati upravo onoliko koliko odlažu u vrećice od 10, 20 i 40 litara”, istaknuo je rukovoditelj Službe zaštite okoliša i razvoja u Čistoći, Alen Hadžić, na skupu o gospodarenju otpadom u organizaciji časopisa Komunal.

Dodao je i da se u posljednje četiri godine, otkako je uveden sustav odvajanja otpada od vrata do vrata, godišnja količina otpada smanjila za otprilike 30.000 tona. Zagreb se tako plasirao u prosjek gradova Hrvatske gdje jedan stanovnik proizvede 380 kilograma otpada na godinu. 

“Grad Zagreb je smanjio količinu miješanog komunalnog otpada s 210 tisuća tona na 170 do 180 tisuća tona. Ako se tako nastavi, za pet do šest godina dobit ćemo jednu godinu dužeg rada odlagališta.”

Iako je pojačano odvajanje otpada dobra vijest, donosi nove izazove. Spremnici za plastiku i papir sve su puniji pa je i zbrinjavanje skuplje. Iz Čistoće se nadaju da će im u tome pomoći Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji odnedavno ima novo vodstvo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.