Prati nas

Vijesti

Odlazak

Umrla je Ankica Tuđman

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka.

Objavljeno

|

foto: Diego Lozano/Unsplash

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini života.

Rođena je kao Ankica Žumbar u srpnju 1926. godine u Zagrebu. U Zagrebu se školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Iste godine upoznala je svog budućeg supruga Franju Tuđmana, šefa Personalnog odjela X. Zagrebačkog korpusa u kojem je komesar bio Ivan Šibl.

“Francek je bio vrlo ozbiljan i odgovoran za svoje 22 godine i znao je da za našu ljubav nema vremena ni mogućnosti dok traje rat, ali su naši osjećaji govorili da ćemo sve to ubrzo nadoknaditi”, napisala je kasnije. Samo godinu kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udala za Franju Tuđmana.

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava. “Bila sam mlada, ali dovoljno zrela da shvatim koliko je majčinstvo odgovoran zadatak. Francek je bio ushićen mojom trudnoćom i odmah je rekao: ‘Ako bude sin, zvat će se Miroslav, kao naš veliki hrvatski književnik Miroslav Krleža’. Rodila sam sina 25. svibnja 1946., godinu dana poslije našeg vjenčanja. Bili smo presretni. Gledala sam ga sretnim očima majke želeći da i on bude sretan u životu”, napisala je u svojim memoarima. Dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.