Prati nas

Ljubav

Zapisano u genima

Zašto stariji muškarci vole mlade žene?

Muškarci preferiraju atraktivne, mlade partnerice. Istovremeno, žene preferiraju starije i financijski stabilizirane partnere.

Objavljeno

|

Kako ostati zgodan u starosti?
foto: BigStock

Zašto itko želi biti s nekim drugim? Na ovo pitanje postoji bezbroj odgovora. Stereotipno, mogli bismo reći da su mlade djevojke ranjive i da stariji muškarci izlaze s njima zato što žele manipulirati, zato što su predatori. No koliko je, zapravo, istine u tome?

Neki muškarci, zaista, mlađe žene mogu smatrati lakim metama za manipulaciju ili kontrolu. No postoje i drugi razlozi u kojima nema zle namjere. Ljubav se, znamo to svi, ponekad jednostavno dogodi.

Zaljubljujemo se u  osobu, a njena dob nam nije važna. Moda čak o osjetimo društveno uvjetovanu neugodu kad osvijestimo razliku u godinama, no toliko nam je lijepo da društvene norme ne mogu zasjeniti našu sreću. Stariji muškarci mogu osjećati privlačnost prema životnoj energiji mladih žena. Dakako, mogu ih smatrati i atraktivnijima od svojih vršnjakinja. No ne treba ih zbog toga osuđivati i proglašavati površnima.

Ovu temu nisu zaobišli ni znanstvenici. Opsežna studija iz 2020. godine ispitivala je kako muškarci i žene biraju partnerice i partnere u 45 zemalja svijeta. Pokazalo se da većina muškaraca veći naglasak stavlja na izgled kada je u pitanju odabir partnerice. Muškarci preferiraju atraktivne, mlade partnerice. Istovremeno, žene preferiraju starije i financijski stabilizirane partnere.

Čini se da su ljudi u prošlosti birali partnere na temelju reproduktivnog uspjeha. Značajke poput mladosti, simetrične strukture kostiju i širokih bokova kod ženskih jedinki smatrane su znakovima sveukupnog zdravlja i vitalnosti, što osigurava opstanak vrste. Na određenoj razini, ta primitivna i instinktivna privlačnost mogla je preživjeti do današnjih dana, pokazalo je istraživanje. To bi mogao biti i razlog zašto muškarce općenito privlače mlađe žene, zaključili su znanstvenici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.