Prati nas

Vijesti

Čuvajmo okoliš

Župnik: ‘Na groblje za sve pokojne odnesite samo jedan lampaš. Jedan je dosta!’

Za Grad dvojbe nema – manje lampaša za njih znači manji trošak, manje plastike i manje šanse za izbijanje požara.

Objavljeno

|

Kako tugovati?
foto: MojeVrijeme.hr

Jedan za sve pokojne, a ne deset kako to obično radimo. U nedjelju je to poručio župnik iz Preloga vjernicima uoči nadolazećih blagdana, javlja RTL.

“To u svakom slučaju treba. Svjesni smo da živimo u potrošačkom društvu i ovdje se pretjeralo. Jedan je dosta, jedan je dosta”, rekao je župnik Župe sv. Jakoba, Antun Hoblaj.

Jedan od začetnika ove blagdanske inicijative je nekadašnji gradski djelatnik, sada umirovljenik. Kaže da je osnovna ideja smanjenje broja lampiona na groblju, budući da je nastali plastični otpad teško zbrinuti. “Danas su teška vremena financijski. Ljudi nemaju novca. Ti lampioni su preskupi”, kaže umirovljenik Ivan Gradečak.

Skupo je i njihovo zbrinjavanje, kažu u komunalnom poduzeću. Tu plastiku ne mogu reciklirati pa lampaši putuju na odlagalište. Riječ je o čak 150 tona plastike s groblja. “Puno je i plastičnih ostataka od pakiranja u kojima je bilo cvijeće”, rekao je direktor poduzeća PRE-KOM, Siniša Radiković.

Zato građane pozivaju, kako kažu, da se okrenu ekološki i ekonomski prihvatljivijim opcijama. Ove godine ne očekuju veliki rezultat, no cilj im je osvještavati građane. “S vremenom će sigurno shvatiti i prihvatiti našu inicijativu”, rekao je gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek.

Ali ne misle svi da je manje – više. Pa će po starom. “To je jedan put na godinu i gotovo. Ako staviš puno samo ta dva dana to nije tako strašno”, rekla je Anđelka iz Preloga. Ali za Grad dvojbe nema – manje lampaša za njih znači manji trošak, manje plastike i manje šanse za izbijanje požara.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.