Prati nas

Vijesti

Mito i korupcija

Farmaceutska tvrtka podmićivala liječnice kupaonskom opremom i novcem, osuđene su nepravomoćno

U presudi se navodi da su liječnice od 2009. do studenog 2012. u cilju ostvarivanja što većeg prometa lijekova iz ponude trgovačkog društva koje prodaje lijekove pristale uzeti ponuđene nagrade.

Objavljeno

|

Primaju li doktori mito?
foto: CRYSTALWEED/Unsplash

Dvije splitske liječnice opće medicine osuđene su nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu za kazneno djelo primanja mita.

Dobile su po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka, što za jednu iznosi 35.400 kuna, a za drugu 14.400 kuna, piše Dalmatinski portal.

U roku od 15 dana od pravomoćnosti presude moraju uplatiti u državni proračun imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom, jedna 26.336,37 kuna, a druga 22.349,42 kuna. Sud ih je obavezao i da plate troškove kaznenog postupka u iznosu od 15 tisuća kuna svaka.

U presudi se navodi da su liječnice od 2009. do studenog 2012. u cilju ostvarivanja što većeg prometa lijekova iz ponude trgovačkog društva koje prodaje lijekove pristale uzeti ponuđene nagrade pa je tako jedna, kao liječnica primarne zdravstvene zaštite primila nagradu u vidu uplate na žiro račun u iznosu od 8.536,37 kuna, bonova vrijednih najmanje 3.800 kuna te plaćenih putovanja i posjete tvornice lijekove u Istanbulu vrijednih 14 tisuća kuna.

Druga je, pak, kao liječnica primarne zdravstvene zaštite od trgovačkog društva primila nagradu u vidu uplata na žiro račune od ukupno 18.351,48 kuna te plaćenih troškova kupovine sanitarne galanterije u iznosu od 3.997,95 kuna, piše Dalmatinski portal.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.