Prati nas

Vijesti

Sveta projekcija

HDZ ustao u obranu vjere i svetaca: Tomašević je povrijedio dostojanstvo Zagrepčana

Na ovakav način se pokazuje fundamentalno neznanje o vjeri i stoljetnoj tradiciji europskih kršćanskih vrijednosti koje su ukorijenjene u hrvatski narod. Sveci i blaženici našeg naroda su kulturno, povijesno i vjersko bogatstvo svih Hrvata, a ne samo onih koji se izjašnjavaju kao katolici, poručuje HDZ.

Objavljeno

|

HDZ brani svece
montaža: mv

Zagrebački HDZ pobunio se protiv ovogodišnjeg ukidanja projekcija slika svetaca na takozvanim Bandićevim fontanama, a povodom Svih svetih. Naime, Grad Zagreb osigurao je projekciju svetaca i blaženika dan prije toga,  30. listopada, no u HDZ-u smatraju da je riječ o ideološki motiviranoj odluci. 

“Gradska vlast je ovu vrijednu kulturnu projekciju ove godine odlučila ukinuti zbog projekcije povodom Alžirskog nacionalnog dana. Duboku poštujući državu Alžir i baštinu alžirskog naroda, uistinu ne možemo shvatiti kako nacionalni praznik druge države može imati prioritet nad jednim od najvećih blagdana hrvatskog naroda, bili oni vjernici, ateisti ili agnostici”, obrazlaže HDZ.

“Nadalje, blagdan Svih svetih nije samo vjerski dan nego i državni praznik i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Ono što je još tragičnije jest činjenica da gradska vlast očito ne shvaća razliku između blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Blagdan Svih svetih je dan kada se slave svi kanonizirani sveci, ali i sveci koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani od strane Crkve. Znači da u središtu blagdana Svih svetih nije smrt nego upravo život i to upravo proslava svetog života. Na ovakav način se pokazuje fundamentalno neznanje o vjeri i stoljetnoj tradiciji europskih kršćanskih vrijednosti koje su ukorijenjene u hrvatski narod. Sveci i blaženici našeg naroda su kulturno, povijesno i vjersko bogatstvo svih Hrvata, a ne samo onih koji se izjašnjavaju kao katolici”, kažu u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

“Oštro osuđujemo ovakav, kao i svaki drugi oblik vrijeđanja dostojanstva naših sugrađana te pozivamo gradonačelnika Tomislava Tomaševića, nadležne gradske institucije da razmisle o tome imaju li građani Zagreba i cijele Hrvatske, bili oni vjernici, ateisti ili agnostici, što protiv jednog velikana hrvatskog naroda kao Sveti Leopold Mandić kojemu se divi cijeli svijet”, zaključuje gradski HDZ.

“Zagrebačka crna kronika. Sve su vrijednosti izopačili”, zaključio je jedan simpatizer HDZ-a, dok je drugi dometnuo: “Strašno, jadno I sramotno za hrvatski narod i katolike. Kazneno goniti odgovorne glede indoktrinacije zločinačkim komunističkim naukom!” Ipak, možda je rješenje ovog problema najduhovitije opisao treći komentator: “Možda bi ih trebalo projicirati kod zatvora u Remetincu. Tamo isto ima dosta članova HDZ-a.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.