Prati nas

Vijesti

Eurozona

Kako u siječnju platiti račune za režije iskazane u kunama?

1. siječnja 2023. godine hrvatski građani postaju dijelom više od 340 milijuna europskih građana kojima je službena valuta – euro.

Objavljeno

|

Kako platiti režije u kunama?
foto: MV

S prvim danom siječnja kuna odlazi u povijest. Doduše, u gotovinsko prometu kuna će živjeti još 14 dodatnih dana. No što s računima koji su stigli tijekom 2022. godine, a koji su iskazani u kunama? Kako ih platiti?

“Sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćate ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1.7.2023. godine”, stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka.

Dodajmo da od 1. siječnja do 14. siječnja 2023. godine (u ponoć) traje razdoblje dvojnog optjecaja. To znači da ćete, ako plaćate u gotovini, svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak ćete dobiti u eurima. U ovome slučaju moći ćete dati najviše pedeset kovanica kuna. No, ako primatelj novca (dućan ili kafić, recimo) nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, ne mora.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.