Prati nas

Mozaik

Sretna priča

Novi početak: ‘Postala sam majka sa 62 godine. Mirnija sam i puna radosti!’

Godinama je profesorica Einerson svojim studentima držala govor u kojem je pričala priču o svojoj trudnoći. I uvijek se postavljalo isto pitanje.

Objavljeno

|

Postala majka u šezdesitima
Ilustracija (foto: Centre for ageing better/Unsplash)

Život, kako to kaže otrcana poslovica, piše romane, a u jednom od njih je glavni lik – Martha Einerson. Naime, ovoj 62-godišnjakinji je jednoga dana bivši kolega proslijedio e-mail poruku koju je dobio od 43-godišnjeg muškarca. U njoj je pisalo: “Ja sam sin Marthe Einerson.”

Adrenalin joj je skočio, srce joj je počelo lupati. Sve je rekla suprugu Jamesu, nazvala je sestre. U 62-godini postala je majka, a muškarcu koji se je predstavio kao njezin sin napisala je: “Oh, moj bože! Nisam te vidjela otkad si bio majušan!”

Kako piše Guardian, Martha Einerson je imala 19 godina kada je na prvoj godini studija u Dallasu upoznala prvu ljubav. U početku je zanemarivala jutarnje mučnine, potom je odgađala reći roditeljima, no na kraju su je roditelji i sedmero braće i sestara podržali. Prva ljubav se okončala, a Martha je odlučila dijete dati na posvajanje. Nakon poroda nekoliko je puta mijenjala studij da bi danas bila umirovljena profesorica komunikologije, specijalistica za međuljudsku komunikaciju i osobne odnose. Velikim dijelom je to postala zbog svoje osobne priče, smatra.

Godinama je profesorica Einerson svojim studentima držala govor u kojem je pričala priču o svojoj trudnoći. I uvijek se postavljalo isto pitanje – želi li ga pronaći? Odgovarala je negativno. “Majka mi je uvijek govorila da sam mu bila mati devet mjeseci. Naučila me da kada donesem veliku odluku, treba ju ponavljati i držati je se”, objasnila je svoj stav.

Svakih nekoliko godina zapitala bi se je li njezin sin dobro. Je li živ? “Zamišljala sam kako bi bilo da mi dođe na vrata”, priznala je. Registrirala se u agencijama za posvajanje kako bi je sin jednog dana mogao pronaći, ali nikada nije odustala od svoje odluke da ga ne traži. “Osjećala sam se kao da ću prekršiti obećanje”, kazala je. A to obećanje bilo je dati ga obitelji koja će ga odgojiti.

Kad se Tallert rodio, Einerson je mogla tek nakratko pogledati bebu, ali ga nije smjela dotaknuti. Sjećala se njegova crvenog lica, glave tamne kose, ali ničega što bi predstavljalo cjelovitu sliku koju bi zadržala u mislima. Ipak, kada je Tallert poslao svoju fotografiju, odmah ga je prepoznala. “Nešto u mom srcu je znalo. Pogledala sam i znala da je to on.”

Nakon Tallerta, Martha više nije imala djece. Ona i njezin suprug imaju fantastičan odnos, no nisu mogli postati roditelji pa su se posvetili karijerama. No posljednje dvije godine Martha i Tallert intentivno komuniciraju. Štoviše, Tallert je sa svojom zaručnicom posjetio biološku majku u Minnesoti, a ona bi im trebala uzvratiti posjet na proljeće.

Njihov prvi telefonski poziv bio je kao njihov prvi susret. “Trebalo nam je samo deset minuta i ušli smo u ritam, otkrivajući, dijeleći priče”, opisala je. Otkrili su da dijele mnoštvo sličnosti, uključujući ljubav prema glazbi. “Imamo isti omiljeni slatkiš – Chick-O-Stick”, kaže Martha Einerson. “Oboje smo imali jako težak početak na fakultetu, a onda smo završili jako dobro. Oboje volimo raditi pizzu i godinama smo radili na usavršavanju našeg tijesta za pizzu.”

Tallert je zove Martha. “Ali s vremena na vrijeme, u bliskom trenutku, nazove me mama”, kaže ona. “I još uvijek je dobar osjećaj kao i prvi put.” Život joj se promijenio, ali na bolje. “Osjećam se prizemljenije, mirnije. Puna radosti”, zaključuje svoju ispovijest.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.