Prati nas

Mozaik

Radna obuća

Zabrinuta vjernica: Naš svećenik služi misu u tenisicama. Nije li to previše?

Nisam kruta i ne mislim da mladi danas ne mogu hodati u trapericama, ali ovo mi se čini previše, piše vjernica.

Objavljeno

|

Smije li svećenik nositi tenisice na misi?
foto: Martin Błaszkiewicz/Unsplash

Katoličke tjedne novine Glas Koncila redovito odgovaraju na najrazličitija pitanja svojih čitatelja, a koja se izravno dotiču vjere i Crkve. Jedna je čitateljica postavila pitanje i o doličnosti odijevanja svećenika za služenje mise pri čemu su joj zasmetale – tenisice.

“Htjela sam s Vama podijeliti jedno iskustvo s mise u svojoj župi. Došao nam je novi svećenik u župu, a primijetila sam da posljednjih nekoliko nedjelja misu služi u tenisicama! Nas su prije uvijek poučavali da za nedjeljno slavlje pripremimo najljepše odijelo. Nisam kruta i ne mislim da mladi danas ne mogu hodati u trapericama, ali ovo mi se čini previše. Dijelite li moje mišljenje?” napisala je u svojem pismu.

“Slažemo se s Vama da se prikladno i primjereno odijevanje i obuvanje preporučuje za svaku prigodu i kada bismo gledali samo na bonton, mogli bismo to zaključiti i za odlazak na misu, kada se svi sudionici – u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima – ipak odijevaju svečanije”, odgovorio je Glas Konicla nastavljajući: “No ne čini nam se da bi tenisice bile neprikladne za misno slavlje, pa i ako ih nosi svećenik. Vjerojatno će imati svoj razlog za to, kao što mnogi redovnici – franjevci posebno – mise slave u sandalama, pa bi netko mogao zaključiti da ni to nije primjereno.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.