Prati nas

Vijesti

Romantične prijevare

Zaljubila se u ‘američkog časnika’, dizala kredite i posuđivala od prijatelja – ostala je bez svega

Dovela je u zabludu četvero hrvatskih državljana od kojih je uzela čak 930.000 kuna.

Objavljeno

|

Diskriminacija samaca u mirovini
ilustracija (foto: Андрей Курган/Unsplash)

Crikvenička policija provela je kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje u počinjenje četiri kaznena djela prijevare, objavila je Policijska uprava primorsko-goranska.

Osumnjičena je u siječnju 2019. godine policiji prijavila da je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, prijavila je da je putem jedne od društvenih mreža u srpnju 2018. godine upoznala mušku osobu koja joj se predstavila kao američki časnik i s njim ostvarila virtualnu ljubavnu komunikaciju.

Tijekom komunikacije, nepoznati muškarac ju je obavijestio da će joj na kućnu adresu poslati paket velike vrijednosti u kojem se, između ostalog, nalazi i nakit kao poklon za nju te ju je zamolio da pričuva paket. Spomenuta je uskoro primila poruku s nepoznate e-mail adrese da se paket nalazi na talijanskoj granici te da mora platiti određeni novčani iznos da bi mogao stići na njenu adresu.

Oglas

Nakon što je uplatila novac, uskoro je dobila nekoliko sličnih poruka te je od rujna do prosinca 2018. godine, na račune više različitih osoba u inozemstvu radi plaćanja raznih troškova poslanog joj paketa (poreza, dostave, ležarine i dr.) uplatila oko 800.000 kuna. S obzirom da nije primila najavljeni paket, shvatila je da je prevarena  te je događaj prijavila policiji.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičena tijekom 2018. godine pa do listopada 2022. godine lažnim prikazivanjem činjenica dovela u zabludu četvero hrvatskih državljana u dobi od 62, 63 i 64 godine od kojih je posudila novac kojeg nije vratila. Osim toga, utvrđeno je da je osumnjičena podigla i kredit u banci te da je posudila novac od navedenih oštećenika radi plaćanja troškova obećanog paketa.

Počinjenim kaznenim djelima oštetila je četvero hrvatskih državljana sveukupno za oko 930.000 kuna. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičena je kazneno prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu, priopćila je policija.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.