Prati nas

Vijesti

Odlazak

Papa Benedikt XVI. umire, no ne želi u bolnicu

Iz Vatikana je priopćeno da se Benediktovo zdravstveno stanje pogoršava i da su njegove vitalne tjelesne funkcije sve lošije, uključujući i funkcije srca.

Objavljeno

|

Papa umire
Benedikt XVI. (foto: David Mark/Pixabay)

Predstavnici Katoličke crkve širom svijeta pozvali su vjernike da se mole za umirovljenog papu Benedikta XVI. Iz Vatikana je priopćeno da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Ali, papa ne želi u bolnicu, javlja DW.

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo je u svom kratkom obraćanju tijekom opće audijencije u srijedu pozvao vjernike da se mole za 95-godišnjeg Benedikta koji je, kako je rekao, “jako bolestan”, a njemački mediji, među kojim i Drugi program njemačke televizije ZDF prenose da je papa na “samrtnoj postelji”. Nakon audijencije papa Franjo je posjetio svog prethodnika.

Molitva na društvenim mrežama

Pozivu na molitvu pridružili su se visoki crkveni dužnosnici i biskupije na više kontinenata. Biskupska konferencija SAD-a, na primjer, objavila je molitvu za Benedikta na Instagramu; i predsjednik Francuske biskupske konferencije oglasio se na društvenim mrežama.

I kelnski nadbiskup Rainer Maria Woelki, kojega je Benedikt imenovao kardinalom 2012., pridružio se pozivu na molitvu, kao i drugo svećenstvo. Među njima su bili Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije i biskup Limburga, minhenski nadbiskup i kardinal Reinhard Marx, te biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga.

Benedikt očito ne želi biti smješten u bolnicu

Prema izvještajima novinske agencije Ansa, 95-godišnji Benedikt je nekoliko dana imao problema s dišnim organima. A iz Vatikana je priopćeno da se Benediktovo zdravstveno stanje pogoršava i da su njegove vitalne tjelesne funkcije sve lošije, “uključujući i funkcije srca”.

Jučer je glasnogovornik Vatikana rekao da je situacija “pod kontrolom” i da se Benedikt nalazi pod stalnim liječničkim nadzorom. Prema ranijim izvještajima, on ne želi biti smješten u bolnicu, a u njegovoj rezidenciji u nekadašnjem samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanskim vrtovima postoji sva nužna medicinska oprema.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.