Prati nas

Vijesti

Ulaganje u sport

Plenković najavio nove stadione i obnovu starih, Dalić oduševljen: Idemo praviti stadione!

Za 2024. i 2025. godinu osigurana su inicijalna sredstva od preko 100 milijuna kuna po godini.

Objavljeno

|

Zašto pada vrijednost mirovine u Hrvatskoj?
Premijer Plenković i obožavateljice u Karlovcu (screenshot: HRT)

Sve je izvjesnije da će iduće godine Vlada RH započeti projekt izgradnje nacionanog stadiona i obnove postojećih diljem Hrvatske. S obzirom na okolnosti, kazao je premijer Andrej Plenković (HDZ) u zagrebačkom Maksimiru sagradit će se novi stadion.

“Obnovit će se Poljud, investirat će se i u druge stadione diljem Hrvatske i to na način koji će biti svojevrsni miks financijskih izvora. Država je u projekcijama proračuna 2023. – 2025. godine predvidjela sredstva, a participirati trebaju i gradovi u kojima se ti stadioni nalaze. Trebaju participirati i klubovi koji igraju na tim stadionima. Participirat će i UEFA, a postoji mogućnost da sudjeluje i FIFA”, kazao je Plenković.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić očekuje, sukladno rezultatima, ulaganje u nogomet. “Idemo praviti stadione! Htio bih da stadion imaju Varaždin, Rijeka, Split, Zagreb, Osijek… svi. Kad pogledamo što mi radimo, a kakave je infrastruktura, to je neusporedivo!”

Konkretnije podatke iznio je u programu javne televizije državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić. “Maksimirski stadion će biti jedan od prioriteta, ali svima je jasno da se treba uložiti i u obnovu Poljuda. Dao se period kroz 2023. godinu da gradovi skupe potrebnu projektnu dokumentaciju kroz određene elaborate koji će biti potrebni za društvene i sportske održivosti”, rekao je.



Na pitanje o kolikim se ulaganjima radi, Pavić je rekao kako su za 2024. i 2025. godinu osigurana inicijalna sredstva od preko 100 milijuna kuna po godini. Naglasio je kako Hrvatska ima bezrezervnu podršku UEFA-e koja je prepoznala namjeru Vlade i spremni su sufinancirati, ali očekuje su potpora i lokalnih zajednica, a i samog saveza. Rekao je kako glede obnove Poljuda postoji projekt koji govori da za njegovu temeljnu konstrukcijsku obnovu treba oko 20 milijuna eura, no to je u fazi revizije.

Zlatko Dalić : Idemo graditi stadione! (screenshot: HNS/Youtube)

Građani koje pak nije zahvatila nogometna euforija podsjećaju da bi možda prije stadiona trebalo konačno izgraditi i obnoviti kuće na Banovini kako bi se unesreći potresom koji već dvije godine žive u kontejnerima konačno vratili normalnim životima. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.