Prati nas

Mozaik

Kristalna kugla

Vidovnjakinja Verna Čubrilo otkriva umirovljenicima što ih čeka u novoj godini

Vrijeme je kada podvlačimo crtu pod starom i okrećemo se prema novoj godini. Svaki početak prilika je za novi rast, no što ako nam je suđeno da ostanemo patuljci? Samo zvijezde znaju. I kristalna kugla naše sugovornice.

Objavljeno

|

Vidovnjakinja: Kakva će biti godina?
foto: Marie Dashkova/Scopio

S poznatom hrvatskom proricateljicom Vernom Čubrilo razgovarali smo o godini koja nam kuca na vrata. Hoće li ona umirovljenicima biti bolja od godine na izmaku i čemu se mogu nadati? Naša proslavljena vidovnjakinja donosi pregršt dobrih vijesti koje će razveseliti mnoge.

Jer stanje će biti stabilno loše. A možda čak i lošije, kaže. Prava je to prilika za nastavak žuganja na društvenim mrežama te vježbanje pasivnosti i kukanja kao nacionalnog sporta, obrazlaže ekskluzivno za MojeVrijeme. Cijeli razgovor pročitajte u nastavku.

Gospođo Čubrilo, za početak nam recite što će se dogoditi s mirovinskim fondovima? Hoće li oni presahnuti? Znate kako ono ide; novac, ljubav i zdravlje.

Kada je riječ o državnoj mirovini, ona je sigurna i ne treba se bojati da neće biti isplaćena. Još se nije dogodilo da mirovina bude toliko mala da umirovljenicima ne bude dovoljno. Riječ je o ubikvističkim organizmima. To vam znači da uspijevaju u svim uvjetima.

Znači, od prosvjeda neće biti ništa? Umirovljenici neće izaći na ulice?

Ma kakvi! Uvrijeđeno prđenje u kauč i očekivanje da se drugi bore za njihova prava je zapisano u zvijezdama kada je riječ o našim penzićima, ako me razumijete. Evo, proričem, mnoge će uvrijediti čak i ovaj naš razgovor. Iduća godina biti će teška, ali premijer Andrej Plenković može biti miran što se penzionera tiče. Penzioneri će i dalje za svoje stanje kriviti umirovljeničke udruge u koje se nisu učlanili i očekivati da se za njihova prava bore političari za koje nisu glasali.

A ljubav, je li i ona zapisana  u zvijezdama hrvatskim umirovljenicima?

2023. godina biti će godina ljubavi za hrvatske umirovljenike. Posebno će obljubljene biti bake s njemačkim mirovinama, kako među unucima, tako i među vlastitom djecom.

Mislila sam na drugu vrstu ljubavi.

Što se romantične ljubavi tiče, brojnim hrvatskim umirovljenicama suđena je veza sa zgodnim američkim marincima koji će im se javiti preko Facebooka. I pokoji umirovljenik zaljubit će se u zgodnu američku vojnikinju. Čitati ćete o svemu u medijima.

Kad smo već kod Facebooka, sve je više umirovljenika na društvenim mrežama. Kažu da je Facebook već danas mreža za penzionere. Što će se događati na tom planu?

Taj trend će se nastaviti i u 2023. godini. Facebook će i dalje umirovljenicima biti omiljeno mjesto za dezinformiranje. Savjetujem vam da objavljujete što ljepše sličice, jer penzioneri će i dalje čitati samo naslove i gledati sličice da bi na temelju toga donijeli krivi zaključak i napisali još promašeniji komentar. Ne nadajte se lijepoj budućnosti. Zapravo, da ste pametni, pisali biste samo naslove, umjesto da trošite svoje i moje vrijeme.

Znači i vi ste primijetili taj trend nečitanja i nerazumijevanja pročitanoga na što se nadovezuju agresivni i uvredljivi komentari prema novinarima i drugim komentatorima?

Kao što je naš poznati filozof Lavoslav Fofonjka rekao, nekada su samo rodbina i susjedi znali da ste nepametni, a danas, zahvaljujući internetu, to možete pokazati cijelome svijetu i još se ponositi time. Svi ti “hahači” pod vijestima o umrlima, svi ti koji komentiraju “nisam čitao, ali…” i oni koji se razumiju od epidemiologije preko nogometa do monetarne politike i geopolitike… Nemojte se ljutiti, izgledate kao obrazovana žena. Ali ni vi baš niste previše bistri ako s toliko godina u dupetu očekujete da će se stvari u 2023. godini promijeniti nabolje. Jedino što čovječanstvu može pomoći je da teleoperatori ukinu jeftini internet na mobitelima, a to se sigurno neće dogoditi.

Hoće li se Jugoslavija vratiti? Mnogi naši komentatori na Facebooku i danas plaču za njom. Mole da vas to pitamo.

Iskustveno, to nije isključeno. Vidite da su brojne europske zemlje najavile redukcije struje, a i s gorivom smo li-la. Možda opet postanemo ovisni o američkoj pomoći kao nekad. To su te male slatke stvari u kojima će jugonostalgičari moći uživati. No ako me pitate hoće li umirovljenici opet biti mladi, gladni života, neinformirani o politici i, što je najvažnije, spolno aktivni – to se neće dogoditi. Jugoslavija se neće vratiti. Moja kristalna kugla kaže da ćete imati više klikova ako to stavite u naslov.

Okrenimo se vedrijim temama. Što je sa zdravljem i zdravstvom?

Što se mentalnog zdravlja tiče, treba li nakon svega rečenoga trošiti riječi? Fizičko zdravlje će biti jadno, što znači da će biti u savršenom skladu s mentalnim stanjem nacije. Najvažnije je da će umirovljenici i iduće godine imati grijane čekaonice u zdravstvenim ustanovama. Preživjet ćemo. Uostalom, što će nam zdravstvo pored svih tih “stručljaka” na Facebooku?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.