Prati nas

Zdravlje

Jedem zdravo

‘Zelena’ mediteranska prehrana uspješno će vas riješiti ‘pivskog trbuha’

Iz rezultata ovog eksperimenta naučili smo da kvaliteta hrane nije ništa manje važna od broja unesenih kalorija.

Objavljeno

|

Što je mediteranska dijeta?
foto: Calum Lewis/Unsplash

Da je mediteranska prehrana jedan od najzdravijih oblika prehrane, već je dobro poznato. No zelena varijanta mediteranske prehrane – ona u kojoj se prvenstvo daje namirnicama na biljnoj bazi – može značajno smanjiti razinu vrlo opasne viscelarne masnoće u tijelu, odnosno one koja obavija unutarnje organi i izaziva upale.

Studija, objavljena u časopisu BMC Medicine, proučavala je 294 odrasle osobe koje su u prosjeku imale 50 godina i imale indeks tjelesne mase (BMI) 31, što ih je svrstalo u kategoriju pretilih. Ispitanici su stavljeni na tri različite dijete i zamoljeni da ih slijede od svibnja 2017. do studenog 2018.

Prva grupa je slijedila ‘zelenu‘, biljnu verziju, koja je uključivala tri do četiri šalice zelena čaja i jedan shake od vodene leće (tzv. mankai) dnevno. Druga skupina se držala standardne mediteranske prehrane. U trećoj skupini, sudionicima je savjetovano da se zdravo hrane i da se opušteno pridržavaju mediteranske prehrane.

Na početku i na kraju ispitivanja učinjena je magnetna rezonanca za mjerenje visceralne masnoće. Također su obavljena mjerenja tjelesne težine i opsega struka sudionika.

Razlika u razini visceralne masnoće bila je vrlo zamjetna, rekla je dr. Hila Zelicha, stručnjakinja za pretilost na Sveučilištu Ben-Gurion u Izraelu: “Gubitak težine je važan cilj samo ako je popraćen impresivnim rezultatima u smanjenju masnog tkiva.”

Profesorica Iris Shai, nutricionistica koja je vodila istraživanje, rekla je: “Iz rezultata našeg eksperimenta naučili smo da kvaliteta hrane nije ništa manje važna od broja unesenih kalorija. Cilj nam je razumjeti mehanizme raznih nutrijenata.”

Što je mediteranska prehrana?

Ne postoji striktna formula mediteranske prehrane, ali Sveučilište Harvard kaže da plan prehrane obično uključuje sljedeće:

  • Obilje biljne hrane poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mahunarki
  • Maslinovo ulje kao glavni izvor masti
  • Sir i jogurt, koji se jedu svakodnevno u malim do umjerenim količinama
  • Riba i perad, nekoliko puta tjedno u malim do umjerenim količinama
  • Crveno meso, jede se rijetko u malim količinama
  • Svježe voće za desert, koje se jede samo nekoliko puta tjedno sa slatkišima s dodanim šećerom ili medom
  • Vino, konzumirano u malim ili umjerenim količinama uz neka jela

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.