Prati nas

Vijesti

Reforma

Nitko ne želi izgubiti novac: HZMO pod opsadom umirovljenika, otvoreni su novi šalteri

Zahtjev se može predati osobno u poslovnicama, poslati poštom ili online preko sustava e-građani, a od dokumenata najvažniji su smrtovnica i vjenčani list, uz rješenja o mirovinama.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Umirovljenici i članovi njihovih obitelji ipak su prvog radnog dana u novoj godini požurili u Zavod za mirovinsko osiguranje, koji je otvorio i dodatne šaltere, kako bi se informirali ili predali zahtjeve za isplatu drugog dijela obiteljske mirovine, objavio je Večernji.

Mogućnost primanja dviju mirovina nakon smrti bračnog partnera najvažnija je zakonska promjena s početka godine i o njoj se, ako ništa drugo, svaka udovica ili udovac trebaju dobro informirati. Obiteljske mirovine prima oko 300 tisuća od ukupno 1,22 milijuna umirovljenika i one će automatski svakome od njih porasti 10 posto, u prosjeku 250 kuna, jer se povećao udio mirovine koji udovac ili udovica primaju od preminulog partnera sa 70 na 77 posto njihove mirovine. Ta prva uvećana mirovina stići će u veljači!

Udovice ili udovci koji su primali svoju mirovinu pa nakon smrti muža ili žene uzeli njihovu, to jest obiteljsku mirovinu trebaju provjeriti je li im povoljnije ostati u obiteljskoj mirovini i samo nju primati ili se vratiti na svoju i tražiti dio obiteljske mirovine.

Oglas

Financijaš iz redova umirovljenika Željko Šemper izračunao je da se svima gdje je mirovina preminulog partnera 78 posto i više od toga veća od mirovine udovice ili udovca isplati ostati u obiteljskoj. Gdje je razlika među mirovinama manja, povoljnije su dvije mirovine, s tim što ljudi koji nikad nisu ni predavali papire za stjecanje obiteljske mirovine moraju zatražiti da im se prizna pravo na obiteljsku mirovinu. Tek kad se to riješi, ide drugi dio gdje se izračunava koliko će im u novcu sjesti na račun. Ta grupacija mora ispuniti i predati dva zahtjeva, jedan za stjecanje prava na obiteljsku mirovinu te drugi zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, a mogu se predati istovremeno.

Zahtjev se može predati osobno u poslovnicama, poslati poštom ili online preko sustava e-građani, a od dokumenata najvažniji su smrtovnica i vjenčani list, uz rješenja o mirovinama. Kad god predali zahtjev u ovoj godini, pa makar to bilo i u prosincu 2023. godine, svi će dobiti zaostatke počev od siječnja mjeseca 2023. godine tako da nema potrebe da se stvaraju gužve. Sve će obiteljske mirovine u veljači biti povećane 10 posto, neovisno o predaji zahtjeva.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.