Prati nas

Vijesti

Euro

Knežević: Starijima nije podijeljeno dovoljno kalkulatora, cijene se zaokružuju na više iznose

Prvog dana kupovine u eurima brojni su građani negodovali na nejasno istaknute cijene, ali i na podizanje istih. Naime, brojni su trgovci odlučili cijenu u kunama preračunati u eure, a potom zaokružiti na viši cijeli iznos.

Objavljeno

|

Dizanje cijena u eurima?
Ana Knežević (screenshot: HRT)

“Ova prva dva tjedan kad se može plaćati i u kunama, a trgovci imaju obvezu vraćati u eurima, očekujemo dosta problema, pogotovo za stariju populaciju. Iz tog razloga smo i inzistirali da se podijele kalkulatori za preračunavanje valuta, to je i Slovenija imala, ali nažalost malo ih je podijeljeno, svega 60 tisuća”, rekla je Ana Knežević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača, u programu javne televizije.

Građani im se, kaže, često javljaju. Posebno se plaše krivog preračunavanja, posebno na mjestima kao što su benzinske crpke ili tržnice na kojima prodavači nisu obvezni istaknuti i cijene u kunama. “Nije realno da će bilo što pojeftiniti u Hrvatskoj iako Zakon o uvođenju eura dozvoljava zaokruživanje na manje i vidjeli smo da se neki lanci već i reklamiraju da to rade, ali to je beznačajno u odnosu na to koliko su cijene otišle”, ističe Knežević. 

“Mi smo u pripremama analizirali Sloveniju, Italiju i Austriju. Bilo je poskupljenja kod njih, a to su puno bolje tržišne ekonomije i puno uređeniji pravni sustavi. Mi smo i računali da ako onu kavu od 10 kuna preračunate u eure da one sitne cente nećemo ni mi imati za platiti niti će imati u kafiću uvijek za platiti tako da će se to neminovno zaokruživati. Već ljetos kad je objavljen ovaj fiksni tečaj ljudi su nam počeli javljati da se u Istri u nekim kafićima zaokružuje na 1.5-2 eura”, navela je.

Dosta se u zadnje vrijeme govorilo i o mogućnosti smanjenja ukupne potrošnje građana. Knežević smatra da je to realan scenarij s obzirom na financijsku situaciju u zemlji. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.