Prati nas

Mozaik

Novi život se rađa

‘Svekrva i svekar žele biti na porođaju, a moj suprug ih podržava. Što učiniti?’

Recite mu da se prestane držati mami za suknju i da je vrijeme da bude vaš partner I podrška, a ne mamin sinčić, jedan je od savjeta.

Objavljeno

|

Svekrva na porođaju?
foto: Gabriel Tovar/Unsplash

Postaviti granice u odnosu supružnika s njihovim roditeljima često je težak i vrlo osjetljiv posao. Posebno kada se radi o okolnostima očekivanja djeteta. Uključenost baka i djedova u djetetov život pravi je blagoslov, no mora li ta uključenost početi s doslovno prvim sekundama rođenja?

Ovo je pitanje postavila čitateljica Quore, inače trudnica koja očekuje blizance. “Trudna sam i suprug me forsira da pustim njegove roditelje u rađaonicu, ali ja to ne želim. Što bih trebala učiniti?” stoji u postavljenom pitanju na koje je stiglo više desetaka odgovora. Neke od njih prenosimo.

Neka granice postavi liječnik

“Prenesite teret postavljanja granica na svog liječnika. Da niste trudni, predložila bih vam da se jasno postavite i da tražite od supruga da se prilagodi vašim željama. Ali vi ste u visokoj trudnoći i ovaj stres nije ono što trebate. Dakle, bez trunke krivnje, zatražite od svog ginekologa da glumi negativca u ovoj priči. Zamolite ga da obavijesti vašeg supruga da, zbog nekih nepredviđenih medicinskih razloga, neće dopustiti nikome osim njemu da bude uz vas u rađaonici. Ako to pomaže, ponašajte se razočarano zbog te vijesti. A ako želite, doktor će vam pomoći da izbacite i svog muža iz rađaonice. Poroditi dijete je samo po sebi izazovan zadatak – i emocionalno i fizički. Ne treba vam rađaonica puna obitelji koja vas bodri. Rađaonica ipak nije cirkus. Sretno.”

Loš suprug, loši roditelji

“Za zapisnik: ponašanje vašeg muža je stvarno, stvarno usrano. Kao i njegovi roditelji. I trebali biste se zauzeti za sebe. Ali budući da se očito osjećate preopterećeno, samo recite svom liječniku da ih ne želite u rađaonici i zamolite da to bude službeni nalog liječnika ili bolnice.”

I razvod braka je opcija

“Recite mu da se prestane držati mami za suknju i da je vrijeme da bude vaš partner i podrška, a ne mamin sinčić. A ako želi i dalje roditelje u rađaonici, kažite liječniku koga može pustiti, a koga ne. Ako to ne uspije, potražite dobrog odvjetnika za razvode i izbacite iz života supruga koji to nije. Ako vas sada neće podržati u ovim najsvetijim i najprivatnijim stvarima između supružnika, ništa se neće promijeniti za godinu, tri ili čak deset godina. Pristali ste biti njegova žena, a ne njegovo vlasništvo.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.