Prati nas

Vijesti

Ukradeni grami

Važete li kupljene proizvode? Evo koliko proizvođači varaju na gramaži

Pri vaganju zobenih pahuljica utvrđeno je da ih ima nešto više, ali s tjesteninom to nije slučaj. Umjesto 400 grama koliko piše, u pakiranju je 345.

Objavljeno

|

Kad će se isplatiti novi energetski dodatak?
foto: Victoriano Izquierdo/Unsplash

Nekim je proizvodima cijena ostala ista, ali ne i gramaža. Imamo osjećaj zadovoljstva, no imamo li i razloga za to? Posebno, ako u pakiranju niti nema onoliko grama koliko piše da ima. Pitanje je to na koje je odgovor potražio RTL.

Kako bi provjerili varaju li nas na proizvođači na gramaži odabrano je uzeti pet proizvoda koji se često nalaze na popisu mnogih za kupnju: grickalice, čokolada, kava, žitarice i tjestenina. Odabrani su u dogovoru sa stručnjacima s Prehrambenog – biotehnološkog fakulteta, a proizvođači su slučajni odabir. U postupku analize svaki proizvod vagan je vez ambalaže te je provjereno odgovara li gramaža istaknuta na pakiranju stvarnoj težini proizvoda.

“Greške najčešće možete naći kod proizvoda koji se inače pakiraju vrlo brzim procesima, a to su pakiranja na strojevima kao što su primjerice grickalice”, kaže Mario Ščetar, izvanredni profesor na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Prvo je vagana kava koja se prodaje u pakiranju od 500 grama. “Dakle, imamo odstupanje od dozvoljene mase. Tu nam je manje za 12 grama. A dozvoljeno odstupanje je 3 posto”, kaže Ščetar.

Pri vaganju zobenih pahuljica utvrđeno je da ih ima nešto više, ali s tjesteninom to nije slučaj. Umjesto 400 grama koliko piše, u pakiranju je 345. “Imamo odstupanje od 55 grama. To me zaista iznenađuje me. Ovoliko odstupanje nikako nije dozvoljeno”, ističe Ščetar.

Vagana je i čokolada, alu tu je odstupanje malo i dopušteno. Slična situacija je i sa štapićima. I njih je manje. Odstupanje dva i pol grama. “Dakle, od pet naših proizvoda dva su u nedozvoljenom minusu, a dva su u minusu koji je dozvoljen pravilnikom”, kaže Ščetar i zaključuje: “Danas je ubrzana proizvodnja i ovi proizvodi se pakiraju u razmacima od sto paketića u minuti i tu dolazi do te varijance u masi. Tako da su rezultati uobičajeni, ali na štetu potrošača.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.