Prati nas

Mozaik

Komentar

Ana Obregon (68) i njena novorođena beba žrtve su licemjera s društvenih mreža

Kako mediji nisu objavili ništa o ocu djevojčice, uzbuđena svjetina nije ni pomislila da možda postoji neki čovjek, možda mladi muškarac, koji se želi brinuti o svojoj kćeri kojoj pravednici sa Facebooka navještaju budućnost punu tmastih oblaka.

Objavljeno

|

Šukerova bivša rodila
Ana Obregón (screenshot: RTVE/Youtube)

Španjolska glumica i voditeljica Ana Obregón postala je još jednom majka u 69. godini života. Ova zvijezda s malih ekrana Hrvatima je najpoznatija po strastvenoj vezi s nogometašem Davorom Šukerom za kojega se i zamalo udala.

Iako često idealiziramo život osoba s crvenog tepiha, Obregón je u svojem životu doživjela niz udaraca, od kojih je sigurno najtragičniji onaj iz 2020. godine, kada joj je od teške bolesti preminuo 27. godišnji sin Aless. Možemo samo pretpostaviti da je to razlog zašto je španjolska ljepotica odlučila još jednom postati majka, no bilo bi nepristojno zbog toga je osuđivati.

Ali osuda je stigla od dijela španjolskih političara, budući da je malena djevojčica na svijet došla putem surogat majčinstva koje nije legalno u Španjolskoj pa i u tome treba tražiti razlog zašto je beba rođena izvan svoje domovine – u Sjedinjenim Državama. Oglasile su se i predstavnice pojedinih feminističkih pravaca koje su se usprotivile eksploataciji ženskih tijela kroz surogat majčinstvo, bez obzira što surogat majke često tvrde da ih taj “posao” ispunjava i da su sretne što mogu usrećiti ljude koji ne mogu imati djecu.

Tko je na meti?

No oglasili su se i oni koji nemaju veze ni s feminizmom niti im je stalo do zakona pa su u smjeru Ane Obregón i njene male kćeri krenuli plotuni uvreda zato što je – stara. “Sebična stara babuskara”, kažu. “Stara baba ne može roditi”, pišu oni koji se nisu odmaknuli od naslova i sličice ispod njega, ali svejedno smatraju da mogu bolje odgojiti dijete od Ane Obregón.

Starost nije zakonski zabranjena. Ne postoje zakoni koji bi ograničili starijim ljudima da imaju djecu. Dapače, nitko još nije izvan zakona stavio tisuće baka i djedova u našoj zemlji koje i zakonski skrbe za svoje unuke. No važna činjenica u cijeloj priči jest to što je Ana Obregón – žena u ozbiljnim godinama koja ne polaže račune baš nikome.

Krokodilske suze teku Facebookom

“Tko će joj othraniti to dijete?” pita jedna komentatorica uvjerena da je Obregón uletjela u majčinstvo kao grlom u jagode, vjetropirasto, bez rezervnog plana i strategije. Oni konkretniji su pak ukazali da će majka vjerojatno umrijeti prije nego što joj “jadno dijete” odraste. Pa predviđaju novorođenčetu nesretan život, lišen ljubavi i užitaka, kao da smo svi s mladim majkama dobili ulaznicu za život bez patnje i kao da nisu nikada sreli sretnu osobu koja je zarana ostala bez (mladih) roditelja. Na stranu što je nepristojno i nezahvalno predviđati bilo čiji životni vijek.

Kako mediji nisu objavili ništa o ocu djevojčice, uzbuđena svjetina nije ni pomislila da možda postoji neki čovjek, možda mladi muškarac, koji se želi brinuti o svojoj kćeri kojoj pravednici sa Facebooka navještaju budućnost punu tmastih oblaka.

Što je s mladim roditeljima ‘bez mozga’?

Slučaj je za El Diario komentirala i profesorica filozofije prava na Autonomnom sveučilištu u Barceloni Noelia Igareda koja potvrđuje da slučaj Ane Obregón pokazuje cijeli skup predrasuda koje se bez problema iznose u javni prostor. Navodi da je Obregón meta napada zbog svojih godina, zato što je neudana i zato što u “projekt” nije ušla u paru s nekim muškarcem. Zbog javnog tugovanja za umrlim sinom čini se kao da je “kupila” dijete da smiri bol. Napadnuta je zbog njenih okolnosti i sada ju (političari, op.ur.) koriste kao primjer da se surogat majčinstvom zapravo kupuju djeca.

“No kad osoba odluči zatrudnjeti i ili kada se par odluči na dijete, nitko ne procjenjuje jesu li sposobni za roditeljstvo, pa čak i kad pouzdano znamo da su ‘bez mozga’. Bilo bi nezamislivo reći da moramo nekom paru ili osobi dati dozvolu imaju dijete. Možemo razmišljati o njihovim godinama, ekonomskom statusu, zato što olako shvaćaju roditeljstvo… ali nikad ne propitkujemo moralnu prihvatljivost odluke da imaju djecu”, upozorava na licemjerje Igareda.

Zašto se ograničenja stavljaju samo pred žene?

Ana Obregón nije prva koja se odlučila na surogat trudnoću nakon 50. Učinio je to Elton John, sa 63, odnosno 65 godina kada je dobio prvo, odnosno drugo dijete. Barunica Thyssen je imala 64. Miguel Bosé je imao 55. A ako su u pitanju godine, Richard Gere postao je biološki otac sa 69 godina. 

Tko bi trebao odlučiti koja je prikladna dobna granica za imati dijete (potpomognutim metodama, op.ur)? Zakonodavstvo, naravno. No nije li čudno da zakonodavac propisuje do koje dobi žena može ići na potpomognutu oplodnju, dok o očevima u tim tretmanima ne govori ništa.  Iako je ženska biološka granica izraženija, muškarci također imaju reproduktivne granice koje označavaju, na primjer, povećanje genetskih bolesti, analizira El Diario.

I ostaje nam riješiti još jednu nedoumicu. “Gdje su kod žene od 69 godina našli jajašce koje su oplodili?” pita se gospođa Mirica na našoj Facebook stranici. Odgovor je jednostavan – u frižideru. Žene već desetljećima zamrzavaju jajašca i embrije kako bi ih iskoristile nakon teških terapija, operacija, ali i u menopauzi. Dobrodošli u 21. stoljeće!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.