Prati nas

Vijesti

Sve će se riješiti

Bez zabilježbe na nekretninu ne može se ni do pomoći za struju, ministar umiruje građane

Ministar socijale Marin Piletić u programu N1 komentirao je socijalne naknade i zabilježbe države na nekretnine primatelja tih naknada. Kaže, bez zabilježbe se ne može dobiti ni pomoć za plaćanje električne energije.

Objavljeno

|

Piletićeva mirovinska reforma nije oduševila oporbu. Ulaganje dijela mirovinske štednje u alternativne fondove, uz državno jamstvo, oporba smatra koruptivnim modelom koji nije viđen nigdje u svijetu.
Marin Piletić (screenshot: Youtube)

“Sve ono na što je zapisana zabilježba od veljače 2022. kad je zakon stupio na snagu, bit će izbrisano. Taj način zabilježbe na nekretnine za korisnike socijalne naknade traje od 1991. godine. 2011. kratko je nestao. 2013., s 1.1. 2014. se vratio pa suspenzije pa opet izmjene 2015. i vratio se 2022. u zakonski okvir. Nakon parlamentarne većine prošli tjedan, konsenzus je sada postignut. S obzirom da smo najavili izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, definitivno prvu nekretninu u kojoj je stanovao korisnik nećemo uzeti u obzir za zabilježbu”, kazao je ministar Marin Piletić u programu N1 televizije.

“Imali smo aktiv svih područnih voditelja centara gdje sam to stavio kao 1. točku. Rekao sam da idemo u izmjenu zakon, a ako korisnik zajamčene minimalne naknade premine, rekao sam da ne aktiviraju tražbinu, da ne idu u postupak naplate duga, ovrhe duga. Dok je zakon na snazi uvjetovat će se i morat će se potpisivati, ne mogu savjetovati ljudima da krše zakon, ali rekao sam da daju do znanja svim korisnicima da ne odustaju od naknade”, poruka je Marina Piletića.

Kada je riječ o pomoći za plaćanje računa za struju, također se država upisuje na nekretnine korisnika. Ministar kaže da ne može narediti kršenje zakona, no ujedno umiruje građane. “Rekao sam da postoji procedura da se ne aktiviraju naplate putem tražbine i da u slučaju kad korisnik premine se ne pokreću naknade tražbine iz upisanih teretovnica. Ja nemam mandat reći ne poštujte zakon. Ja ne mogu drugačije nego reći da svi izazovi koji su akumulirani godinama i detektirani će biti, barem ove teme, riješeni kroz izmjene zakona”, obećao je ministar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.