Prati nas

Vijesti

Sami odlučuju

Dvoje Hrvata eutanazirano je u Švicarskoj, još osmero njih čeka svoj red

Obitelj osobe koja se podvrgnula eutanaziji u velikom dijelu svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, može očekivati i kazneni progon te – kod nas – do tri godine zatvora zbog pomoći kod samoubojstva.

Objavljeno

|

foto: truthseeker08/Pixabay

Dvoje hrvatskih državljana, pacijenata s neizlječivom bolesti, podvrgnulo se eutanaziji u Švicarskoj, uz pomoć organizacije Dignitas. Kako je doznao Večernji list, trenutno osmero Hrvata želi učiniti isto te su na listi čekanja. 

Uvjet za voljno okončanje života u ovoj neprofitnoj instituciji jest da pacijent može sam uzeti smrtonosnu dozu lijeka. Cijeli postupak se snima kako bi postojao dokaz da liječnici, osoblje te članovi obitelji koji su u pratnji, nisu ni na koji način izravno sudjelovali u samom postupku koji je bezbolan, a osoba nakon nekoliko minuta utone u san, nakon čega joj prestane kucati srce.

Identitet pacijenta ne smije se otkriti, osim ako to obitelji, ali i on sam prije smrti, to ne želi podijeliti. Dijelom je to zato što je riječ o liječničkoj tajni jer je u konačnici cijeli postupak, do samoga kraja, terapeutski, ma koliko to kontradiktorno zvučalo umu naviknutom da terapija znači uglavnom pozitivan ishod bolesti, a ne – što joj i samo ime na grčkom kaže – njega ili briga o bolesniku.

No važniji razlog za tajnost je taj što obitelj osobe koja se podvrgnula eutanaziji u velikom dijelu svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, može očekivati i kazneni progon te – kod nas – do tri godine zatvora zbog pomoći kod samoubojstva. Ono što se jako dobro zna jest pak to da su obje osobe iz Hrvatske bile neizlječivo bolesne, da su prije eutanazije prošle stroge liječničke pretrage kojima je ustanovljeno da nade za poboljšanje stanja nema te da su same uzele smrtonosnu supstancu.

Zna se i da su izdahnule na bolničkom krevetu, u privatnoj kući organizacije Dignitas, plavo obojenoj jednokatnici s vrtom koja se ni po čemu ne izdvaja od malo drugih kuća u prilično neatraktivnoj, industrijskoj zoni Züricha, tik do nogometnog terena i tvornice, javlja Večernji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.